Hlavní obsah

Nakonec přece. Trump přijal Zelenského ve svém newyorském mrakodrapu

Aktualizováno

Dlouho nebylo jasné, zda se ti dva vůbec potkají. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o schůzku zjevně stál, americký exprezident Donald Trump ji potvrdil až na poslední chvíli. Nakonec se v pátek sešli v newyorském mrakodrapu Trump Tower, šlo o jejich první osobní setkání od roku 2019. Republikánský exprezident si krátce před schůzkou neodpustil kritiku ukrajinského prezidenta i pomoci, kterou Kyjevu poskytuje nynější administrativa demokratického prezidenta Joea Bidena.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Volodymyr Zelenskyj a Donald Trump při setkání v New Yorku

Článek

Trump po pátečním setkání se Zelenským řekl, že, pokud se dostane znovu k moci, bude chtít vyřešit válku na Ukrajině „spravedlivou dohodou pro všechny“. „Tato válka se nikdy neměla stát, ale vyřešíme ji,“ uvedl podle agentury AFP Trump.

Ještě před setkáním Trump řekl, že pro něj ctí, že Zelenskyj do Trump Tower přišel. „Prochází ohromným množstvím věcí a budeme o tom diskutovat a uvidíme, s čím můžeme přijít,“ řekl před jednáním. Zelenskyj uvedl, že oba mají „společný názor, že válka na Ukrajině musí být zastavena“.

Biden slíbil další miliardy pro Kyjev. Rusko nezvítězí, řekl po boku Zelenského

Válka na Ukrajině

Trump zároveň řekl, že má se Zelenským velmi dobrý vztah. „Mám také velmi dobrý vztah s (ruským) prezidentem Putinem,“ dodal. „Myslím, že pokud (volby) vyhrajeme, vyřešíme to velmi rychle,“ řekl Trump s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. Zelenskyj, stojící vedle Trumpa, okamžitě řekl, že doufá, že on a Trump mají lepší vztah, než je ten, který má republikánský exprezident s Putinem.

„Jak víte, prezident Zelenskyj mne požádal o setkání,“ oznámil Trump jen několik hodin před plánovanou schůzkou s tím, že se s ukrajinským prezidentem setká v pátek okolo 9:45 (15:45 SELČ). Dlouho přitom nebylo jasné, zda se setkání uskuteční. Agentury AP a Reuters s odvoláním na své zdroje ještě ve čtvrtek tvrdily, že žádná taková schůzka v plánu není, ačkoliv Kyjev ji před Zelenského odjezdem do USA avizoval.

Trump se navíc tento týden do ukrajinského prezidenta opakovaně opřel. „Pokaždé, když přišel do naší země, odešel s 60 miliardami dolarů. Je to pravděpodobně nejlepší obchodník na světě,“ řekl mimo jiné exprezident.

Exprezident: Jakákoliv dohoda bude lepší

„Prezident Ukrajiny je v naší zemi. Šíří malé ošklivé pomluvy o vašem oblíbenému prezidentovi, mně,“ řekl podle listu The Washington Post tento týden Trump. „Pokračujeme v poskytování miliard dolarů muži, který odmítá uzavřít dohodu: Zelenskému,“ dodal republikán.

Možná tak reagoval na rozhovor, který Zelenskyj poskytl listu New Yorker. V něm zpochybnil Trumpův plán na ukončení války Ukrajiny s Ruskem a kritizoval Trumpova kandidáta na viceprezidenta JD Vancea, kterého označil za „příliš radikálního“.

Republikánský exprezident už dříve tvrdil, že sám by válku ukončil „do 24 hodin“, aniž by sdělil podrobnosti. „Jakákoliv dohoda, i ta nejhorší, bude lepší než to, co máme teď,“ prohlásil tento týden. „Je hrozné, co se děje na Ukrajině. Tolik smrti, tolik zkázy. Je to strašná věc,“ dodal s tím, že si myslí, že by se mu dohodu mezi Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem podařilo zprostředkovat „docela rychle“.

Fatální chyba, k míru se nenecháme donutit, vzkázal Kreml Zelenskému

Válka na Ukrajině

Telefonicky spolu Trump a Zelenskyj naposledy mluvili letos v červenci. „Shodli jsme se s prezidentem Trumpem, že při osobním setkání probereme, jaké kroky mohou zajistit spravedlivý a skutečně trvalý mír,“ řekl tehdy ukrajinský prezident.

Zelenskyj, který přijel do USA představit svůj „plán vítězství“, se už setkal s prezidentem Joem Bidenem i viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, která je v letošních volbách Trumpovou soupeřkou. Bílý dům ve čtvrtek oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu ve výši bezmála osmi miliard dolarů (180 miliard Kč). Kýžený souhlas s použitím západních zbraní proti cílům hluboko na ruském území ale nezískal.

Harrisová ve zřejmé narážce na Trumpa označila za „nepřijatelné a nebezpečné“ návrhy, aby se Ukrajina vzdala velké části svého území. Zelenskyj se v USA také setkal s představiteli Kongresu, promluvil i na Valném shromáždění a Radě bezpečnosti OSN.

Zelenského plán vítězství Bílý dům nenadchl, píší média

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám