Hlavní obsah

Nad Sevastopolem jsme zlikvidovali nejméně čtyři drony, tvrdí ruská obrana

Ruskem dosazená správa okupovaného ukrajinského Krymu tvrdí, že protivzdušná obrana sestřelila v noci na pátek nejméně čtyři ukrajinské drony v oblasti Sevastopolu. Jejich trosky dopadly na město, nikoho však nezranily, uvedl gubernátor Michail Razvožajev.

Foto: Profimedia.cz

Drony útočí. Ilustrační foto

Článek

„Podle předběžných informací byly sestřeleny čtyři vzdušné cíle a patrně ještě více,“ napsal na sociální síti Telegram Razvožajev. Drony byly podle něho vybaveny „ničivými kovovými prvky“. Trosky podle něho dopadly na ulici, na střechu domu, na dvůr a na trávník. O škodách ani obětech nejsou zprávy.

Velitel ukrajinského námořnictva nedávno uvedl, že opakované vzdušné údery na Krym přiměly ruskou Černomořskou flotilu k přesunu téměř všech jejích bojeschopných válečných lodí z okupovaného poloostrova na jiná místa a Sevastopol se jako hlavní základna flotily stává neefektivní. K současné akci se Kyjev zatím nevyjádřil.

Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Krym v roce 2014. V únoru 2022 podniklo na Ukrajinu rozsáhlou invazi, kterou sousední země z části odrazila a zastavila, část ukrajinského území ovšem Rusové – zejména na východě a jihu Ukrajiny – obsadili a okupují ho. Ukrajinci od ruské invaze útočí na Krym poměrně často.

ATACMS na krymské pláži. Ruské vedení čelí tvrdé kritice, že nechrání lidi v Sevastopolu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám