Hlavní obsah

Na Ukrajině se bojuje po celé frontě, ale ruský postup vázne

Ruské a ukrajinské jednotky svádějí tvrdé boje na několika místech fronty, ruský postup se ale zpomaluje a mnohdy, zejména na severu fronty u Charkova, uvázl. Ukrajinský generální štáb uvedl, že Rusové útočí v jedenácti směrech bez větších úspěchů.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják s mobilním systémem protivzdušné obrany

Článek

Ve Vovčansku se stále bojuje o továrnu na stavební hmoty, upozornila britská rozvědka. Ukrajinští vojáci se tam pokoušejí izolovat ruské jednotky od jejich opěrného bodu na jihovýchodě města, upozornila v úterý britská rozvědka. Ruské jednotky se tam dostaly do potíží už v červnu, kdy jim v továrně hrozilo obklíčení. Ukrajinci se je dál snaží obklíčit. Zatím se jim to nepodařilo, Rusové však své vojáky nedokázali vyprostit.

Rusové nepostoupili za posledních 72 hodin ani u Časiv Jaru, na který útočí od jara. Jižně od Časiv Jaru jsou ale hlášeny tvrdé boje u Ivanivského a Kliščijivky, kde při protiútoku postoupily ukrajinské síly a dosáhly taktických zisků.

Ruští vojáci naopak postoupili v kurachovském směru v Krasnohorivce, kde se bojuje v ulicích města. Ovládají většinu Krasnohorivky, ukrajinští obránci drží její severní okraj.

Rusové soustředí své síly ve směru od Avdijivky

Hlavní ruský směr útoku vede dál od Avdijivky na Pokrovsk, kde Rusové udržují vysoké operační tempo. Ruský postup je sice malý, ale na širokém úseku fronty směrem k obcím Nju-Jork, Pivnične a Pivdenne, uvedla britská rozvědka. Předpokládá, že tento úsek fronty zůstane i v příštím týdnu pro Rusy klíčový. Budou se tam proto snažit udržovat tlak na bránící se ukrajinské síly a dosahovat menších územních zisků.

I úterní svodka ukrajinského generálního štábu, která uvádí, že ruské jednotky během posledních 24 hodin útočily v jedenácti směrech, potvrzuje, že se Rusové soustředí na útoky směrem na Pokrovsk. Tam ruští obránci odráželi 49 útoků na několik vesnic. V kurachovském směru Ukrajinci odráželi 10 útoků, frontu se Rusům prolomit nepodařilo. Ve směru na Toreck podnikli okupanti 28 útoků. Byly mezi nimi i útoky na samotný Toreck a Nju-Jork.

V Charkovské oblasti ruské jednotky za podpory letectva útočily na Lypci, Vovčansk a Hlyboke, uvedl ukrajinský generální štáb.

Zlikvidovali jsme pět stíhaček na ukrajinském letišti, tvrdí Rusové

Evropa

Krvavé léto. Na Ukrajině se čekají těžké zákopové boje bez většího postupu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám