Hlavní obsah

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí výskyt žloutenky a cholery

Aktualizováno

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a žloutenky. Podle serveru RBK Ukrajina na to upozornil ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. Při odstávkách elektřiny bývají narušovány i dodávky vody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ljaško řekl, že Ukrajina je v podobně kritické situaci jako po loňském zničení Kachovské přehrady na řece Dněpr. Hrozí šíření infekčních nemocí vodou.

„Loni i letos jsme zaznamenali výskyt virové hepatitidy A, která je spojena s vodou. Centra pro kontrolu nemocí a komunální služby proto intenzivně pracují na prevenci šíření této infekce,“ uvedl ministr zdravotnictví podle ukrajinského listu.

Na Ukrajině ovšem přibylo také případu průjmových onemocnění, která nemají jasnou příčinu. Úřady proto bedlivěji sledují epidemiologickou situaci, aby včas odhalily možné případy cholery.

Podle Ljaška je v současnosti největší hrozbou šíření infekčních nemocí, které se přenášejí v důsledku špatné hygieny. Virové hepatitidě A se také říká nemoc špinavých rukou. Ukrajinský ministr vyzval lidi, aby ani v situaci, kdy je Ukrajina ve válce, nezapomínali na očkování.

RBK připomíná, že loni se podezření na choleru objevila v Záporožské a Černihivské oblasti, žádné ohnisko ale hygienici nezjistili.

Ruská armáda další rozsáhlý úder proti ukrajinské energetické infrastruktuře podnikla v noci ze středy na čtvrtek. Šlo o sedmý takový masivní útok za poslední tři měsíce.

Rusko hlásí masivní útok dronů z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám