Hlavní obsah

Na ruské vojáky v Kurské oblasti dohlédne Putinův ex-bodyguard, který zahnal medvěda

Dohledem nad akcemi ruské armády v Kurské oblasti byl pověřen Alexej Ďumin, bývalý bodyguard a nynější poradce ruského prezidenta Vladimira Putina, o němž se dokonce spekuluje jako o možném příštím šéfovi Kremlu. Jmenování Ďumina do nové role po předchozích spekulacích vojenských blogerů stanici RTVI potvrdil ruský poslanec Nikolaj Ivanov. Ten jej označil za „osvědčeného člověka“.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Ďumin na archivním snímku

Článek

„Včera byl skutečně Alexej Gennadijevič Ďumin pozván na schůzku (s Putinem) a byl pověřen dohledem nad protiteroristickou operací,“ řekl v úterý RTVI Ivanov, který je poslancem za Kurskou oblast, odkud původně pochází i Ďumin.

„Zdá se mi, že je symbolické, že krajan přichází a vede protiteroristickou operaci a porážku nových nacistů,“ řekl Ivanov s odkazem na to, že v ruské Kurské oblasti již týden operují vojáci Ukrajiny, která se sama přes dva roky brání rozsáhlé ruské vojenské invazi.

„Jmenování Alexeje Ďumina vysokým úředníkem s plnými pravomocemi k odstranění operační krize v Kurské oblasti je známkou toho, že bezpečnostní síly prokázaly, že nejsou schopny vyřešit koordinační problémy samy a bez zásahu Moskvy,“ napsal v úterý prominentní ruský vojenský blog Rybar s tím, že nyní „lze jen žasnout nad tím, jak velký je rozsah katastrofy v kontextu meziresortní spolupráce“.

Rusové horečnatě verbují obyvatele Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Nyní jedenapadesátiletý Ďumin svou kariéru v bezpečnostních složkách začal v roce 1995, sloužil i jako bodyguard někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina. Když se šéfem Kremlu stal Vladimir Putin, v ochrance nejen zůstal, ale postupně se stal prezidentovým oblíbencem. „Do popředí se dostal poté, co zaplašil medvěda, který v roce 2000 zaútočil na jednu z Putinových soukromých rezidencí,“ napsal nyní britský list The Telegraph.

„Podívali jsme se jeden druhému do očí, on trochu ustoupil. Otevřel jsem dveře a vystřílel celý zásobník své pistole pod jeho nohy,“ vzpomínal později v listu Kommersant Ďumin na tento incident s tím, že mu medvěda bylo líto.

Zvíře uteklo a Putin prý Ďumina následně chválil, že medvěda ušetřil.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Ďumin s Vladimirem Putinem při hokejovém utkání na snímku z roku 2017

Následoval rychlý vzestup. „Byl jsem součástí skupiny činitelů, kteří zajišťovali bezpečnost prezidenta všude - v Rusku i v zahraničí,“ řekl později Ďumin. „Každé ráno začínalo seznámením prezidenta se zprávami operativců. Musíte mít informace o regionech, o mimořádných situacích. Někdy jsem musel dávat pokyny ministrovi, dávat úkol šéfovi kraje,“ popsal svou úlohu.

V roce 2012 se stal šéfem prezidentských bodyguardů, o dva roky později už byl náměstkem ředitele ruské tajné služby GRU. O další rok později se stal náměstkem ministra obrany. Má se také za to, že vedl ruské speciální jednotky během anexe Krymu v roce 2014.

V roce 2016 byl pak jmenován gubernátorem Tulské oblasti a na této pozici setrval až do letošního května, kdy se stal Putinovým bezpečnostním poradcem a zároveň šéfem Státní rady, poradního orgánu ruského prezidenta.

Tehdy se spekulovalo, že by mohl obsadit křeslo ministra obrany, které tehdy uvolnil Sergej Šojgu. Nakonec v čele resortu stanul ekonom Andrej Bělousov, o Ďuminovi se však dál mluví jako o možném budoucím nástupci 71letého prezidenta Putina.

Ukrajinská armáda vstoupila do Kurské oblasti už před týdnem, podle pondělního prohlášení velitele Oleksandra Syrského, hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil, obsadila už 1000 kilometrů čtverečních ruského území, ačkoliv analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) to pokládají za nadsazené číslo. Rusko zatím stále pokračuje v útocích na území Ukrajiny, kde již více než dva roky pokračuje v rozsáhlé invazi.

Ukrajina už zabrala v Rusku tisíc kilometrů čtverečních, hlásí Syrskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám