Hlavní obsah

Na frontu už dorazili první severokorejští vojáci, hlásí Ukrajinci

První severokorejští vojáci, kteří prošli výcvikem na ruských polygonech, jsou již v bojové zóně rusko-ukrajinské války. Jak informovala ukrajinská rozvědka, Severokorejci byli ve čtvrtek spatřeni v ruské Kurské oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek přítomnost vojáků KLDR nepopřel.

Foto: Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost

Severokorejci při fasování výbavy v Rusku

Článek

„Vojáci z KLDR dostali munici, lůžkoviny, zimní oblečení, obuv a také hygienické potřeby. Podle ruských norem dostali na měsíc 50 metrů toaletního papíru a 300 gramů mýdla,“ informovalo podle agentury Unian ukrajinské Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva vnitra (HUR).

Agentura Reuters podotýká, že zapojení Severokorejců do bojů by představovalo výraznou eskalaci války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo předloni v únoru.

Foto: Maksim Bogodvid/brics-russia2024, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po summitu zemí skupiny BRICS v ruské Kazani

Severokorejští vojáci prodělávají výcvik na pěti vojenských základnách – na polygonu Baranovskij u Ussurijsku, Donguz nedaleko Ulan-ude, na cvičišti u Jekatěrinoslavky, v Kňazje-Volkonskoje a v Sergejevce.

„Aklimatizace“ na ruský způsob boje i velení trvá několik týdnů, uvedla na svém telegramovém účtu HUR. Za dozor nad výcvikem a adaptací je zodpovědný náměstek ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurov.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska. Doplnil, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.

Šéf Kremlu konkrétně zmínil článek 4 dohody, který se vzájemnou obranou zabývá. „Existuje článek 4. Nikdy jsme ani v nejmenším nepochybovali o tom, že severokorejské vedení bere naše dohody vážně. Ale to, co děláme v rámci tohoto článku, je naše věc,“ řekl.

Krizi na Ukrajině eskaloval Západ, tvrdí Putin

Šéf Kremlu také odpovídal na otázku týkající se satelitních snímků zachycujících přesuny severokorejských vojáků. „Snímky jsou závažná věc. Pokud existují snímky, pak něco odrážejí,“ řekl.

Zároveň obvinil Západ, že eskaloval krizi na Ukrajině a že do války jsou přímo zapojeni důstojníci a instruktoři NATO. „Víme, kdo tam je, z jaké evropské země NATO je a jak své úkoly provádí,“ řekl Putin.

Otevřený Lukašenko: Potvrdí-li se vojáci KLDR na Ukrajině, NATO bude mít záminku zakročit

Válka na Ukrajině

Ruská armáda podle něho postupuje ve všech úsecích fronty a kvůli jejímu postupu uvázl velký počet ukrajinských vojáků v Kurské oblasti. Do tohoto regionu na západě Ruska v srpnu pronikla ukrajinská armáda ve snaze zmírnit tlak ruské ofenzivy na Donbasu na východě země.

Spojené státy, které přítomnost vojáků z KLDR potvrdily, ve středu varovaly, že pokud se zapojí do bojů na Ukrajině, budou legitimním cílem. Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Kirbyho přesunula Severní Korea na východ Ruska nejméně 3000 vojáků.

Ukrajinská rozvědka a jihokorejská tajná služba ale počet severokorejských vojáků, mezi nimiž je 500 důstojníků a tři generálové, odhadují na 12 000.

Dva tisíce severokorejských vojáků se přesouvají k ukrajinským hranicím

Zahraniční

Výběr článků

Načítám