Hlavní obsah

Na 10 tisíc mobilizovaných Rusů se vrátilo domů

Přibližně 10 tisíc mobilizovaných Rusů se z různých příčin vrátilo domů, řekl v pátek podle agentury Interfax předseda ruského obranného parlamentního výboru Andrej Kartapolov. Také sdělil, že úřady přezkoumávají situace, kdy byl někdo povolán do zbraně, ačkoliv by se na něj měla vztahovat výjimka.

Foto: Alexey Malgavko, Reuters

Loučení s mobilizovanými v Omsku.

Článek

„Pokud takové případy existují, tak podléhají řízení, a takový člověk bude navrácen,“ řekl v pátek novinářům Kartapolov.

O nastalých chybách při mobilizaci se v pátek zmínil také ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. „Vidíme, že v mnohých ohledech se situace zlepšila a že jsme se poučili,“ citovala jeho vyjádření novinářům agentura TASS.

Na Ukrajině už zemřel mimo jiné také 33letý ruský mobilizovaný IT specialista, který se obrátil na soud kvůli tomu, že byl povolán do zbraně, přestože by se na něj vzhledem k jeho práci měla vztahovat výjimka. Ve čtvrtek večer o tom informoval jeho advokát Konstantin Jerochin.

Cítíte se sebevědomě? ptal se Putin mobilizovaných vojáků. Pak si zastřílel

Válka na Ukrajině

Právník upozornil, že jeho klient pracoval v Raiffeisenbank, jedné z největších bank působících v Rusku, a zabýval se podporou ruského platebního systému MIR. Ruské ministerstvo obrany v září ujišťovalo, že mobilizace se nebude týkat lidí pracujících v IT průmyslu nebo na pozicích důležitých pro zajištění stability ruského platebního systému.

Bez výcviku rovnou na frontu

Chyby při mobilizaci přiznal koncem září i ruský prezident Vladimir Putin, který z nich ale obvinil úřady. Povolávací rozkazy dostávali v některých případech například i chronicky nemocní, otcové mnoha dětí nebo muži, kteří výrazně přesáhli branný věk. Podle zpráv médií a pravidelných hlášení ukrajinské armády o bojích byli někteří mobilizovaní posláni bez výcviku rovnou na frontu, často se špatným vybavením.

Související témata:

Výběr článků

Načítám