Hlavní obsah

Musk: Ukrajinci chtěli potopit při útoku většinu ruských lodí v Sevastopolu, neumožnil jsem jim to

Podnikatel Elon Musk nechal loni vypnuté satelity Starlink v oblasti Krymu v době útoku ukrajinských lodí na Sevastopol, kde mají Rusové námořní základnu. Potvrdil to ve vyjádření na síti X, kde své rozhodnutí hájil. Podle něj bylo záměrem Ukrajinců potopit většinu Černomořské flotily. Útok se kvůli vypnutým satelitům nezdařil.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Článek

Ozbrojené podmořské drony nebo bezposádkové čluny se už blížily k cíli, když „ztratily spojení a byly vyplaveny na pobřeží, aniž by způsobily škody“, stojí v knize Elon Musk od Waltera Isaacsona, o které informovala stanice CNN.

Musk v knize uvádí, s narážkou na japonský útok na Havaj z prosince 1941 , že se bál, že by došlo k „malému Pearl Harboru“, válka by eskalovala a Rusko by mohlo použít jaderné zbraně.

Vypnutí satelitů narušilo Ukrajincům útok. Bál jsem se ruských jaderných zbraní, líčí Musk

Válka na Ukrajině

Jeden z náměstků ukrajinského premiéra Mychailo Fedorov prý dokonce žádal Muska aby síť zapnul. Musk to podle knihy odmítl s tím, že Ukrajina „teď zašla moc daleko a vyzývá ke strategické porážce“ Ruska.

Musk v reakci hájí svůj postup

Poté, co pasáže z knihy zaznamenala média, obhajoval Musk svůj někdejší krok ještě ve vyjádření na síti X, kde čelil kritice.

„Byla tu naléhavá žádost vládních úřadů, aby byl aktivován Starlink na celé cestě k Sevastopolu. Zjevným záměrem bylo potopit většinu ruské flotily v přístavu. Kdybych souhlasil s jejich požadavkem, pak by se SpaceX podílela na velké válečné akci a na eskalaci konfliktu.“ Co přesně podnikatel myslí vládními úřady, není jasné, zda má na mysli Ukrajince, nebo úřady USA.

Musk ovšem popřel, že by během útoku Starlink v oblasti vypnul, byl podle něj vypnutý: „Starlink ve zmiňovaných oblastech nebyl zapnutý. SpaceX nic nedeaktivovala.“

Musk po zveřejnění úryvků z biografie také opět hájil své protiválečné postoje. Každý den války podle něj umírají další mladí Ukrajinci a Rusové „kvůli získání malého kousku země, kdy se hranice stěží mění“. „To nestojí za jejich životy,“ poznamenal s tím, že podle něj by se obě strany měly domluvit na příměří.

K tomu se zatím ani jedna strana nemá. Rusové nechtějí opustit zabraná ukrajinská území a Ukrajinci se obávají, že klid zbraní by okupantům poskytl čas, aby se lépe připravili na další pokračování konfliktu.

Ukrajinský dron podle Ruska opět zaútočil na město, kde je jaderná elektrárna

Válka na Ukrajině

Terčem byly lodě vypalující střely kalibr

Muskovo rozhodnutí na síti X kritizoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

„Neumožnit ukrajinským dronům zničit část ruské vojenské flotily narušením Starlinku Elon Musk umožnil této flotile vypalovat střely kalibr na ukrajinská města. Výsledkem je, že byli zabiti civilisté a děti. To je cena za směs ignorance a velkého ega. Nicméně otázka tu dál zůstává - proč chtějí někteří lidé chránit válečné zločince a jejich touhu vraždit? Uvědomují si, že se dopouštějí zla a povzbuzují zlo?“ napsal.

V knize není uvedeno, kdy měl být tento útok podniknut, Ukrajina ale loni v září a říjnu podnikla útoky bezposádkovými čluny na Sevastopol a objevily se záběry nejméně jednoho, jak skončil na pobřeží u mola, aniž by způsobil nějaké škody. První známý velký útok byl podniknut 29. září.

Musk mluvil s Putinem a napadlo ho vypnout Ukrajincům internet

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám