Hlavní obsah

Moskva už prošustrovala na Ukrajině biliony rublů. Čím dřív válka skončí, tím lépe, píše ruský ekonom

Na situaci na frontě moc nezáleží, čím dříve Rusko zastaví válku, kterou proti Ukrajině rozpoutalo v únoru 2022, stáhne jednotky z nyní okupovaných území a začne kompenzovat škody způsobené Ukrajincům, tím lépe pro Rusko, napsal na síti Telegram ruský ekonom Konstantin Sonin, který je profesorem na soukromé University of Chicago Harris School of Public Policy.

Foto: Reuters

Záběr z dronu na zdevastovaný ukrajinský Bachmut

Článek

„Čím je to lepší pro Rusko, tím lépe také pro Rusy. Pro (ruského prezidenta Vladimira) Putina tím hůř, i pro jeho nečisté okolí. Ale tím je to lepší pro všechny ostatní – od ministrů a miliardářů až po posledního vojáka,“ uvedl Sonin.

Válka podle Sonina už přinesla Rusku strašlivé škody: zemřelo nejméně 100 tisíc vojáků a důstojníků a se zraněnými, nezvěstnými a zajatci to jsou další statisíce. Téměř z milionu lidí se stali uprchlíci a emigranti. Biliony rublů (v současné době 100 rublů představuje 27,2 koruny – pozn. red.), které se mohly investovat do domů, bytů, nemocnic, školek, rekreačních středisek, restaurací, zdravotnictví, dobrého jídla, aut, oblečení, hraček, zájezdů na jih a do zahraničí – tyto biliony shořely a byly vyhozeny na Ukrajině, vypočítal na Telegramu škody ekonom.

Válka podle něj již poznamenala blahobyt Rusů, ale plnohodnotná hospodářská krize způsobena válkou podle Sonina ještě nezačala. „Čím déle bude válka pokračovat, tím bude těžší,“ varoval. „Čím déle bude mezinárodní izolace způsobená útokem na Ukrajinu trvat, tím obtížnější bude zotavení a návrat k udržitelnému hospodářskému rozvoji,“ doplnil.

Zničili jsme Ukrajincům HIMARS, chlubí se ruská armáda

Válka na Ukrajině

Statisíce mrtvých v důsledku šíleného dobrodružství

Přestat s válkou je podle ekonoma psychologicky obtížné. „Je těžké smířit se smyšlenkou, že statisíce lidí zemřely nebo se staly invalidy v důsledku šíleného dobrodružství, za něž je zodpovědných jen pár lidí. Je těžké zvyknout si na myšlenku, že s Rusy se bude ve světě zacházet tak, jak se po 2. světové válce po desetiletí zacházelo s Němci,“ uvedl Sonin.

„Stejně tak je obtížné přijmout skutečnost, že Rusové budou desítky let platit miliardy dolarů za škody způsobené Ukrajině – prostě proto, aby Rusko mohlo žít a rozvíjet se,“ upozornil. Ale neochota uvědomit si tohle všechno podle ekonoma jen zvyšuje ztráty.

Za hodně peněz málo muziky. Ruské velení se z ukrajinských lekcí na frontě nepoučilo

Válka na Ukrajině

Podle Sonina Rusko může válku kdykoli ukončit. „Stačí zastavit nálety na ukrajinská města a zahájit stahování jednotek z okupovaných území,“ připomněl.

„Pokud jsou na těchto územích nějaké obavy o civilisty, můžeme se dohodnout na rozmístění jednotek OSN,“ poznamenal. Ihned poté bude podle ekonoma možné zahájit jednání o náhradě škod, což lze provést oboustranně, například procentem z příjmů při zrušení sankcí, a zahájit obnovu země.

„Nemusíte mi vysvětlovat, že válka bude pokračovat, dokud bude Putin u moci. To naprosto chápu,“ poznamenal Sonin, „Putin potřebuje válku, ale Rusko ne. Rusko potřebuje, aby válka skončila co nejdříve. Čím dříve bude zastaveno nepřátelství a začne stahování vojsk z okupovaných území, tím dříve mohou začít jednání o náhradě škod a zrušení sankcí a země se může začít vracet k normálu,“ uzavřel.

Ruské ztráty na frontě dosáhly dosavadního maxima, uvedla britská rozvědka

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám