Hlavní obsah

Mobilizace na Ukrajině se zase rozběhla. Počet branců se ztrojnásobil

Ukrajinská armáda v poslední době mobilizuje až třicet tisíc vojáků měsíčně, uvedl americký list The New York Times (NYT) s odkazem na tři experty obeznámené s věcí. Jedná se o číslo dvakrát až třikrát větší než před letošním květnem, kdy vešel v platnost nový zákon, který nařizuje ukrajinským mužům pod 60 let registrovat se v odvodové kanceláři či on-line.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják s mobilním systémem protivzdušné obrany

Článek

Ukrajinci tak v současné době mobilizují zhruba stejný počet vojáků jako ruští okupanti. Podle ukrajinských představitelů, vojáků a vojenských analytiků se na Ukrajině v této době rozbíhá kampaň na doplnění válkou vyčerpaných jednotek, kterým by v příštích týdnech měla pomoci zaplnit personální mezery na frontové linii, píše americký list.

Prozatím se ale zvýšený počet mobilizovaných vojáků v bojích nijak nepromítl. Mnoho branců totiž ještě dokončuje několikatýdenní výcvik a na frontu se tak ještě nedostalo. A někteří rekruti, kteří dorazili, nejsou fyzicky způsobilí k boji, poznamenávají příslušníci ukrajinských jednotek.

Několik brigád nasazených na bojišti však již hlásí nárůst počtu branců, které v posledních týdnech přijaly. Uvedly, že doufají, že příliv vojáků pomůže Ukrajině v létě stabilizovat frontovou linii.

Velká skupina mladých. Zelenskyj podepsal zákon snižující věk pro mobilizaci

Evropa

Vyšší počty mobilizovaných souvisí se zákonem přijatým v dubnu, na základě něhož se všichni muži mladší 60 let musí registrovat v odvodových kancelářích nebo online, aby se zefektivnil mobilizační proces. Ministerstvo obrany tento měsíc uvedlo, že tuto povinnost splnilo 4,7 milionu osob.

Stále ne dost

Nazar Vojtenkov, tiskový důstojník 33. mechanizované brigády, v pátek uvedl, že jeho jednotka „přijala tento měsíc více nováčků“, než kolik jich dohromady měli na začátku roku. „A dnes mi bylo řečeno, že k nám přijdou ještě další,“ dodal.

Poručík Serhij Skibčyk, tiskový důstojník 65. brigády, která bojuje na jihu Ukrajiny, zase řekl: „Situace se mírně zlepšuje ve srovnání s koncem roku 2023, kdy byl velký nedostatek lidí.“ Poznamenal, že do jeho jednotky nyní každý týden proudí malé skupiny branců: „Naše potřeby však stále převyšují počet lidí, které dostáváme,“ dodal.

Ukrajinští uprchlíci se vycvičí v Evropské unii a po bojích se vrátí. Polský projekt zvažuje i Česko

Domácí

Nedostatek vojáků byl v uplynulém roce jedním z největších problémů Ukrajiny na bojišti. Ruským silám se podařilo na některých místech prolomit oslabené ukrajinské linie tím, že je zahltily vlnami pozemních útoků, jako tomu bylo třeba u Avdijivky. Ukrajinská armáda tehdy neměla dostatek vojáků, aby mohla podnikat rozsáhlé protiútoky, poznamenal NYT.

Generál Jurij Sodol, který od letošního února do června velel společným silám ozbrojených sil Ukrajiny, uvedl, že na některých úsecích fronty převažovali Rusové nad Ukrajinci v poměru více než sedm ku jedné.

Mobilizaci brání byrokracie

Ukrajina má podle NYT problémy s náborem nebo odvodem většího počtu vojáků kvůli systému, který je podle kritiků zatížen byrokracií a korupcí sovětského typu. Nedávný průzkum také ukázal, že většina Ukrajinců považuje základní výcvik branců za nedostatečný, což vede k tomu, že se někteří z nich vyhýbají odvodu, protože se obávají, že nebudou připraveni na boj.

Putin láká rekruty. Zdvojnásobil odměnu za upsání se armádě

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám