Hlavní obsah

Medvěděv ukázal imperialistickou mapu Ruska. Ukrajina na ní už neexistuje

Místopředseda ruské Bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv na Telegramu k oslavám Dne Ruska zveřejnil video, v němž nastínil vysněnou novou mapu Ruska. Na ní přitom už nefiguruje Ukrajina, kterou v jeho verzi pohltila ruská trikolóra.

Na oslavu Ruska Medvěděv publikoval animovanou mapu zobrazující Ukrajinu jako část RuskaVideo: Dmitrij Medvěděv

Článek

Animované video nejprve zobrazuje východ Ruska společně s Kurilskými ostrovy, které patří Rusku, ale jejichž část si nárokuje Japonsko. Video se postupně přesouvá směrem na západ a zaplňuje ruské území ruskou trikolórou. Posléze se dostane až na ruskou západní hranici a poté pohltí celou Ukrajinu, která jako by na Medvěděvově mapě už neexistovala.

Ruský exprezident podobnou mapu ukázal i na březnovém ruském Světovém festivalu mládeže, na němž uspořádal přednášku nazvanou „Geografické a strategické hranice“. Tam ale ještě Rusko nepohltilo celou Ukrajinu; Kyjev a oblasti směrem na západ stále byly vyobrazeny jako ukrajinské. Při přednášce však uvedl, že celá Ukrajina samozřejmě patří Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Medvěděvova smyšlená ruská imperialistická mapa z letošního března

Medvěděv současnou existenci Ukrajiny jako svrchovaného státu dlouhodobě popírá, ve svých telegramových příspěvcích ji označuje jako „bývalou Ukrajinu“ a dříve ji mimo jiné nazval „země 404“. Číslice 404 se přitom používá na internetu jako chybový kód označující neexistující stránku (404 Page Not Found).

Kapitulace Země 404 je jedinou možností míru, tvrdí Medvěděv

Válka na Ukrajině

Ruská federace v roce 2014 nezákonně anektovala ukrajinský poloostrov Krym. Po zhruba osmi letech zahájila plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. V současné době Rusko okupuje zhruba dvacet procent ukrajinského území.

V září 2022 ruský vůdce Vladimir Putin k Rusku nezákonně připojil čtyři ukrajinské oblasti (Luhanskou, Doněckou, Záporožskou a Chersonskou) a Krymský poloostrov. Kromě Krymu však Rusko žádnou oblast nekontroluje úplně.

Velkohubý Medvěděv: Dodáme zbraně všem nepřátelům NATO a přejeme co nejničivější dopady

Evropa

Výběr článků

Načítám