Hlavní obsah

Medvěděv jednání odmítá, ale má ho stále plná ústa

Místopředseda ruské Bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že s ukrajinským vpádem do ruské Kurské oblasti se objevilo nebezpečí vyjednávací pasti, do které by se Rusko mohlo za určitých okolností dostat. Podle něj tomu ale Moskva nesmí podlehnout a musí jasně říct, že žádné vyjednávání s Ukrajinou nebude, dokud nebude zcela poražena.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Podle mého názoru se v poslední době objevilo jedno nebezpečí, i když teoretické: vyjednávací past, do které by se naše země (Rusko) mohla za určitých okolností dostat. Jde o předčasné zbytečné mírové rozhovory navržené mezinárodním společenstvím a vnucené kyjevskému režimu. S nejasnými vyhlídkami a důsledky,“ napsal Medvěděv ve středu ráno na Telegramu.

Podle Medvěděva se toto nebezpečí objevilo ve chvíli, kdy Ukrajina 6. srpna zahájila překvapivý vpád do Kurské oblasti, což považuje za možné riziko pro Rusko v rámci možných mírových jednání, která ale on sám jednoznačně odmítá a odmítat by je podle něj mělo i Rusko.

„Teď už všichni všemu rozumí, i když to neříkají nahlas. Uvědomují si, že dokud nebude nepřítel zcela poražen, nebudou žádná další jednání!“ uvedl ruský exprezident.

Ukrajinský vpád do Kurské oblasti narušil tajná jednání o částečném příměří

Válka na Ukrajině

„Tak ať se z toho (z ukrajinského vpádu do Kurské oblasti) ten hnusný parchant s protivným obličejem a rozcuchanými bílými vlasy ze země, kde se připravovala teroristická operace, neraduje,“ rozjel se podle agentury TASS na adresu jednoho z britských premiérů, pravděpodobně Borise Johnsona, jehož jméno je často skloňováno právě s mírovým jednáním mezi Ruskem a Ukrajinou.

Medvěděv ovšem to, že žádná jednání do úplného poražení Ukrajiny nebudou, hlásá už od začátku války. Jeho výrok je tentokrát zajímavý z toho důvodu, že americký list The Washington Post (WP) s odkazem na diplomaty v sobotu uvedl, že ukrajinská operace narušila jednání mezi Kyjevem a Moskvou o možném přerušení útoků na kritickou infrastrukturu. V srpnu dokonce měly delegace obou zemí jednat v katarském Dauhá.

Podle oslovených diplomatů ale Rusko jednání zcela nezrušilo, pouze přerušilo. „Rusko setkání neodvolalo. Řeklo nám, abychom jim dali čas,“ specifikoval diplomat. Ačkoli Ukrajina chtěla do Dauhá vyslat svou delegaci i tak, Katar to podle něj odmítl, protože jednostranné jednání nepovažoval za přínosné.

Ukrajinská operace

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že cílem operace v Kurské oblasti je vytvořit nárazníkovou zónu. Někteří analytici ovšem hodnotí, že Ukrajinci se tímto riskantním krokem snaží připravit si půdu pro lepší vyjednávací pozici s Ruskem, což v příspěvku naznačil také Medvěděv.

V pondělí Zelenskyj také uvedl, že se Ukrajině podařilo obsadit zhruba 1250 kilometrů ruské oblasti a na sto obcí. Od začátku operace Ukrajinci také zajali stovky ruských vojáků. Moskva také kvůli vpádu evakuovala přes 121 tisíc obyvatel Kurské oblasti. Ta má celkově asi 1,1 milionu obyvatel, takže zhruba každý devátý Rus musel opustit svůj domov.

ANALÝZA: Ukrajinský vpád do Ruska ani ruský postup na Donbasu samy válku nerozhodnou

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám