Hlavní obsah

Máme plán na vrácení Krymu. A je realistický, řekl vrchní velitel ukrajinských sil

Ukrajina má realistický plán na znovuzískání Krymského poloostrova, který Rusko anektovalo už před více než deseti lety. V aktuálním rozhovoru s britským deníkem The Guardian to alespoň tvrdí vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Alexandr Syrskyj. Šlo o jeho vůbec první rozhovor pro zahraniční médium od jeho nástupu do funkce.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Oleksandr Syrskyj na archivním snímku

Článek

„Je to realistické. A samozřejmě je to velké vojenské tajemství,“ řekl Syrskyj bez dalších podrobností na otázku, zda považuje plán na znovuzískání Krymu za uskutečnitelný.

Dodal přitom, že Kreml byl po sérii ukrajinských útoků nucen se „zcela stáhnout“ z krymského přístavu Sevastopol, když údery dronů a raket zničily tamní radarová a raketová zařízení.

Klíčovým ukrajinským cílem zůstává kerčský silniční a železniční přejezd spojující okupovaný poloostrov s Ruskem. Syrskyj však odmítl říct, kdy by k tomu mohlo dojít. Dřívější pokusy zahrnovaly výbušné zařízení na nákladním automobilu a útok dronu.

Krym je klíčem k vítězství. Ukrajina si chystá půdu pro útoky F-16

Evropa

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom dosáhli mezinárodně uznávaných hranic z roku 1991. Musíme zvítězit… Abychom osvobodili naše občany, kteří jsou na okupovaných územích, kteří trpí,“ dodal Syrskyj. „Vím, že vyhrajeme. A vím, jak to musím udělat,“ dodal sebejistě.

Jak ale připomíná i samotný list The Guardian - na frontě na východě Ukrajiny ruské síly od loňského podzimu vesměs pomalu, ale stále postupují kupředu. Jedním z prvních kroků Syrského ve stávající funkci bylo počátkem roku stažení z Avdijivky a ukrajinský ústup pokračuje i poté, co Spojené státy opět zemi začaly dodávat zbrojní pomoc.

Syrskyj si postěžoval, že ruská invazní armáda stále narůstá - z původních 100 tisíc podle něj Moskva plánuje do konce roku navýšit počet tamních vojáků na 690 tisíc. Převahu v poměru 2:1 či 3:1 má pak Moskva nad Kyjevem i v technice, dodal.

Počty zabitých Rusů jsou ale podle Syrského mnohem větší než ukrajinské ztráty, odmítl však sdělit, jak početná je nyní ukrajinská armáda nebo jaké jsou její dosavadní ztráty.

Pět tisíc měsíčně. Putin propálil počet mrtvých Rusů na Ukrajině

Válka na Ukrajině

F-16 se musí držet od fronty dál

Syrskyj se vyjádřil také k očekávané dodávce stíhaček F-16, které podle něj mají posílit především ukrajinskou protivzdušnou obranu. Řekl, že kvůli ruské převaze ve vzduchu je nebude možné nasazovat „40 kilometrů nebo víc“ blízko fronty, jinak by zřejmě byly sestřeleny.

Syrskyj přitom nechtěl říct, kdy Ukrajina první tyto letouny dostane. Dodal zároveň, že Kyjevu se jako efektivní nástroj pro vzdušné údery osvědčily drony.

Syrskyj také řekl, že bez mobilizace by Ukrajina nemohla vytvořit nové jednotky poté, co Rusko znásobilo své vlastní pozemní síly.

„Je pro nás velmi důležité, aby všichni občané Ukrajiny plnili svou ústavní povinnost,“ řekl. Vyzval přitom znovu Ukrajince žijící v cizině, aby se zapojili. „Doufám, že po vítězství budou moci svým dětem říct, kde byli. Kde jste byl, když všichni občané Ukrajiny bojovali v tak urputných bojích? To je ta otázka,“ dodal.

Ukrajinci výrazně poškodili poslední ruský železniční trajekt pro spojení s Krymem

Evropa

Výběr článků

Načítám