Hlavní obsah

Lidské safari. Rusové se baví zabíjením civilistů v Chersonu

Rusové drony terorizují civilní obyvatele Chersonu. V poslední době zabíjejí civilisty granáty, které na ně shazují z bezpilotních letounů. Tyto incidenty si dokonce natáčejí a s titulky „lovení v zoo“ šíří videa na proruských kanálech na telegramu, na nichž sbírají oslavné reakce.

Útoky dronů v ChersonuVideo: X/ Dárek pro Putina

Článek

Videa, ze kterých mrazí, připomínají počítačové hry. Na jednom ze zveřejněných záběrů je vidět člověk, kterého nejdřív hledáčkem pronásleduje dron. Po chvilce ho zaměří, na civilistu pustí granát, zasáhne ho. On padne k zemi, následuje střih a vše se opakuje znovu s jiným člověkem. To vše za doprovodu veselé ruské hudby. To je realita posledních měsíců v ukrajinském Chersonu. Vystrašení místní tomu začali říkat „lidské safari“.

V posledních několika měsících dronové útoky na obyčejné lidi výrazně stouply. „Drony jsou pro Cherson skutečnou bolestí. Cílem je každý,“ míní Oleksandr Prokudin, šéf vojenské správy osvobozené Chersonské oblasti.

Ohroženi jsou dle jeho slov opravdu všichni – od lidí postávajících u obchodů přes chodce, cyklisty až po řidiče v autech. V létě v Chersonu zaznamenali průměrně sto dronových útoků denně, nicméně s nástupem podzimu jejich počet ještě dramaticky vzrostl.

Deník Kyiv Independent popsal příběhy několika místních, kteří mají s dronovými útoky osobní zkušenosti. Anastázie jela domů na kole, když ji jeden z dronů zaměřil. Nestalo se jí to poprvé, jednou už před dronem utíkala pěšky, podruhé byl zasažen autobus, ve kterém jela. Dron na ni shodil granát, který ji vybuchl přímo u nohou a nohy jí poranil tak, že nemůže chodit.

Záběry z tohoto konkrétního útoku následně někdo umístil na telegram s obrázkem mrkacího smajlíka a komentářem „Ukrajinské ozbrojené síly jezdí na kolech… tohle je silná třístovka (300 – ruský kód pro zraněného vojáka). Evakuace není povolena.“

Až opadají stromy, nebude jim v zaměřování bránit nic

Další žena, představující se jako Olga, se útoku vyhnula jen o vteřiny, Rusové zasáhli její auto, ze kterého chvíli předtím vylezla. Teď se bojí toho, co přinese zima. „Kam se schováme, až na stromech nebudou žádné listy?“ ptá se a dodává, že pak už Rusům nebude při zaměřování cílů drony překážet téměř nic.

Místní shodně popisují podobné scénáře. Nejdřív člověk slyší bzučení dronu. Když je Rusové zaměří, shodí granát. Jedna z obyvatelek zažila, že třeba místo granátu spadla plechovka Coca-Coly naplněná výbušninou.

Přístavní Cherson je od začátku ruské invaze městem ležícím v první linii. Ukrajinci ho po několikaměsíční okupaci v listopadu 2022 osvobodili a zahnali Rusy zpět na druhou stranu Dněpru. Řeka je v současné chvíli to jediné, co odděluje město od ruského bombardování.

Při ruském útoku na chersonské tržiště zemřelo šest lidí

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám