Hlavní obsah

Letos válku na Ukrajině ukončíme, vyčetl jsem to z bible, prohlásil ruský generál

Zástupce velitele Hlavní vojenské politické správy Ozbrojených sil Ruské federace Apti Alaudinov prohlásil, že Rusko má všechny předpoklady pro to, aby v roce 2024 ukončilo válku na Ukrajině. Alaudinov uvedl, že to vyčetl v bibli, na kterou se podle svých slov stále více zaměřuje. Informuje o tom ruská agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ruský generálmajor Apti Alaudinov

Článek

„Trump, Zelenskyj a jim podobní přicházejí a odcházejí. Většinou se ale spoléháme jen na Boha. Řeknu to takhle. Řekl jsem, že SVO (speciální vojenská operace, tedy název, kterým Rusko nazývá válku na Ukrajině, pozn. red.) skončí letos. Jsem si tím více než jistý. Možná si někdo pomyslí: ‚Proč mluví tak sebejistě?‘ Myslím si, že k tomu máme všechny předpoklady. Nějak se stále více orientuji na Písmo svaté, takže moje sebejistota vychází přímo z něj,“ prohlásil bez dalších podrobností Alaudinov.

Ruský generálmajor dále prohlásil, že Kyjev si již nyní uvědomuje, že „válka je již prohraná“. „Vy i já vidíme, že na frontové linii fašisté zabíjejí neozbrojené chlapy, kteří jsou připraveni se vzdát,“ uvedl dále Alaudinov. Nespecifikoval však, na jaký případ přesně naráží, kdo přesně měl koho zabít.

Patrnější jsou tyto případy na druhé straně. Například Organizace spojených národů letos v březnu uvedla, že Rusové jenom přes tuto zimu popravili více než 30 ukrajinských zajatců, cituje bruselský list Politico.

Rusové zastřelili přes dvacet ukrajinských vojáků, kteří se jim vzdali

Válka na Ukrajině

Organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) zase s odvoláním na své vyšetřování uvedla, že v období od loňského prosince do konce února Rusové zabili nejméně 15 ukrajinských vojáků, kteří se pokoušeli vzdát, a dalších šest, kteří se aktivně vzdávali.

Stav fronty

Alaudinov sice tvrdí, že Rusko do konce letošního roku ukončí válku na Ukrajině, stav fronty tomu ale vůbec neodpovídá. Ta je totiž víceméně zamrzlá a ani jedna z bojujících armád nijak závratně nepostupuje.

Ukrajina navíc v následujících týdnech obdrží první stíhací letouny F-16 od svých západních spojenců. První stíhačky jsou přitom podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena již nyní na cestě na Ukrajinu. Konkrétně stíhačky z Dánska a Nizozemska.

Celkově má Ukrajina přislíbeno již 79 těchto letounů, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského to ale nestačí. Kyjev totiž podle něj k efektivní obraně potřebuje 128 stíhaček.

Dva roky zajetí v Rusku. Odvlečený Ukrajinec vypadá jako po návratu z koncentračního tábora

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám