Hlavní obsah

Lavrov: Západ si zahrává s ohněm a třetí světová válka nezasáhne jen Evropu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý varoval Západ, že si zahrává s ohněm, a Spojené státy upozornil, že by se případná třetí světová válka netýkala jen Evropy. Učinil tak po zveřejnění zprávy, že Ukrajina předloží USA konkrétní seznam cílů na ruském území, jež chce zasáhnout s použitím dodaných raket dlouhého dostřelu ATACMS.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Nyní opět potvrzujeme, že zahrávání si s ohněm je pro dospělé strýce a tety, jimž byly svěřeny jaderné zbraně té či oné západní země, velmi nebezpečné. Američané rozhovory o třetí světové válce jednoznačně berou jako něco, co pokud se, nedej Bože, stane, tak se to dotkne pouze Evropy,“ řekl Lavrov v úterý reportérům.

Ruský prezident Vladimir Putin od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně odrazuje západní země od pomáhání napadené zemi výhružkami, že by tak mohly způsobit rozšíření konfliktu. Zároveň však také tvrdí, že o konflikt s NATO nemá Rusko zájem, připomíná agentura Reuters. Lavrov tak v podstatě jen opět zopakoval jeho slova.

Zopakoval též další několikrát přednesenou hrozbu, že si Rusko „vyjasňuje“ svou jadernou doktrínu. Podle jejího znění z roku 2020 ruští prezidenti mohou nasazení jaderných zbraní zvážit jen jako odpověď na útok s použitím jaderných zbraní nebo jiných zbraní hromadného ničení, jenž by „ohrozil existenci státu“.

Ukrajinské síly šestého srpna vpadly do ruské Kurské oblasti a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté podotkl, že tato operace odhalila, že Putin výhružkami o odplatě jen blafoval. Proto nyní zahraniční spojence vyzývá, aby byli odvážnější a umožnili Ukrajině používat dodané zbraně k útokům na ruské území.

Účast USA a Británie v Kurské oblasti

Podle představitelů Ruska byly do ukrajinské operace nasazeny britské tanky a americké raketové systémy. Kyjev již potvrdil, že americké střely HIMARS využil minimálně ke zničení mostů přes řeku Sejm. Washington se zatím hájí, že o plánovaném vpádu předem nevěděl a že se jej americké síly nijak neúčastní.

Tato tvrzení americké vlády v úterý veřejně zpochybnil šéf Služby vnější rozvědky Sergej Naryškin. Lavrovův náměstek Sergej Rybakov zase prohlásil, že je zapojení Spojených států do operace „očividným faktem“.

Podle listu New York Times USA a Británie Ukrajině s operací vědomě pomáhají poskytováním satelitních snímků a dalších informací o dění v Kurské oblasti. Údajně tak Ukrajině pomáhají udržet si přehled o pohybu ruských posil.

Hrozí vážné riziko jaderného incidentu, varoval šéf MAAE po návštěvě v kurské elektrárně

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám