Hlavní obsah

Kyjev riskuje. Do Ruska pronikly nejméně tři brigády včetně elit

Zatímco dřívější výpady proukrajinských sil do Ruska byly malé a krátkodobé, nynější situace v Kurské oblasti je dramaticky odlišná - na ruském území jsou nejméně tři ukrajinské brigády, každá o síle zhruba dvou tisíc mužů, napsal v analýze magazín Forbes. Dodal, že je mezi nimi i 80. samostatná vzdušná útočná brigáda, která patří k tomu nejlepšímu, co Kyjev má.

Foto: Mic Izvestia / Iz.ru, Reuters

Ruské město Sudža

Článek

Celkem je do akce s podporou dělostřelectva, dronů a protivzdušné obrany zapojeno až okolo 10 tisíc příslušníků ukrajinských sil, odhadoval ve čtvrtek komentátor magazínu Forbes David Axe. „Je stále jasnější, že to, co se děje v Kurské oblasti, není vpád. Je to skutečná invaze. To, že Ukrajinci do této invaze vkládají značné zdroje, ale samozřejmě nezaručuje její úspěch,“ dodal magazín.

Ruské Severní uskupení sil, které se nachází v širší oblasti hranice, podle něj čítá zhruba 48 tisíc mužů - Ukrajinci si ale zjevně vybrali k úderu slabě chráněné místo.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Mapa útoků na Rusko

„Severní seskupení sil uvízlo ve Vovčansku, ukrajinském pohraničním městě zhruba 145 kilometrů jihovýchodně od Sudži, ruského pohraničního města, které je místem ukrajinské invaze,“ podotkl Axe s tím, že ukrajinským jednotkám ale v případě příliš rychlého postupu hrozí, že se ocitnou osamocené bez palebné i logistické podpory uprostřed ruské Kurské oblasti.

Moskva vyhlásila nouzový stav v Kurské oblasti. Situace je vážnější, než tvrdí

Válka na Ukrajině

„Kyjev riskuje tisíce vojáků, které nemůže snadno nahradit,“ upozorňuje Forbes. Konkrétně 80. samostatná vzdušná útočná brigáda podle něj představuje obzvlášť cennou sílu - podle magazínu jde i díky americkým bojovým vozidlům Stryker o jednu z nejrychlejších a zároveň nejlépe vybavených ukrajinských brigád. Operace v Rusku se mají účastnit i ukrajinská 22. a 88. mechanizovaná brigáda.

Aktuální situace v Kurské oblasti zůstává málo přehledná a jednotlivé zprávy jsou těžko ověřitelné. Síly Ukrajiny, která se již přes dva roky brání rozsáhlé ruské invazi, však v akci na ruském území zjevně pokračují již čtvrtým dnem.

„Podle aktuálních informací se jaderná elektrárna v Kursku připravuje na možný útok ukrajinských sil. Starosta Kurčatova Igor Korpunkov varoval obyvatele, že několik desítek kilometrů od města se bojuje a že situace je napjatá a platí stav nouze,“ napsal například v pátek ruský web VČK-OGPU.

V Kurské oblasti, která čelí rozsáhlému ukrajinskému vpádu, ruské ministerstvo pro mimořádné události vyhlásilo nouzovou situaci federálního charakteru. Do regionu také přesouvá další síly.

„Je možné, že druhá linie obrany Ruské federace v regionu je částečně narušena. Ofenziva ukrajinských jednotek v Kurské oblasti pravděpodobně povede k přesunu jednotek Ruské federace z jiných směrů k zajištění obrany ruských jednotek a k protiútokům proti ukrajinským silám v oblasti,“ řekl stanici ERR Janek Kesselmann, zástupce velitele estonské vojenské rozvědky.

„Šéf (ruský prezident Vladimir Putin) byl v mizerné náladě… Podobně na tom pravděpodobně nebyl od té doby, co se (ruská armáda) musela stáhnout z Chersonu na podzim roku 2022,“ citoval reportér Pjotr Kozlov na svém webu jednoho z ruských činitelů zapojených do přípravy akcí Kremlu.

Zelenskyj: Rusko musí pocítit následky války

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám