Hlavní obsah

Kreml se vzteká. Na Ukrajinu z Česka proudí indická munice

Na Ukrajinu v rámci její obrany před agresivním Ruskem proudí z České republiky a z Itálie indická dělostřelecká munice. S odkazem na evropské a indické představitele o tom informuje agentura Reuters, podle níž k převodu dochází nejméně rok. České ministerstvo obrany situaci z bezpečnostních důvodů odmítlo komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští dělostřelci na ilustračním fotu

Článek

Indické předpisy omezují použití zbraní na deklarovaného kupujícího, který převodem materiálu na Ukrajinu riskuje ukončení spolupráce. Kreml to pobouřilo a volá po tom, aby se tyto předpisy dodržovaly, uvádí agentura Reuters, podle níž toto téma nejméně dvakrát otevřel ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov při setkání s indickými představiteli.

Podle zjištění agentury Reuters mezi evropskými zeměmi, které posílají indickou munici na Ukrajinu, jsou Itálie a Česká republika, jež vede českou muniční iniciativu. Zda munice v rámci iniciativy putuje právě z Indie, české ministerstvo obrany odmítlo komentovat.

„Původ munice nebudeme z bezpečnostních důvodů komentovat,“ sdělil Novinkám tiskový mluvčí rezortu obrany David Polák.

Američani přemístili HIMARS na vojenskou základnu na Aljašce

Amerika

Smlouva s CSG

Agentura upozorňuje na to, že v květnu 2024 španělský ministr dopravy Óscar Puente sdílel na sociální síti X smlouvu s koncovým uživatelem podepsanou českým ministerstvem obrany, která povoluje převod dohromady 130 tisíc kusů dělostřelecké munice ráže 120 mm a 125 mm od indické společnosti Munitions India Limited k českému prodejci zbraní Czech Defence Systems (CDS).

Novinky českého prodejce zbraní oslovily. Andrej Čírtek, mluvčí skupiny Czechoslovak Group (CSG), pod kterou CDS spadá, prozatím neodpověděl.

K přesunu munice na Ukrajinu dochází podle zdrojů agentury Reuters více než rok. V lednu mluvčí indického ministerstva zahraničí Randhir Jaiswal na tiskové konferenci uvedl, že Indie neposlala ani neprodala dělostřelecké granáty Ukrajině. Dva nejmenovaní indičtí úředníci a dva zdroje z obranného průmyslu nicméně agentuře sdělili, že k převodu, i když v malém množství, dochází.

Podle zdrojů se jedná zhruba o jedno procento z celkového množství, které od začátku války Kyjev obdržel. I tak se ale jedná nejméně o desítky tisíc kusů dělostřelecké munice.

Indický úředník pod podmínkou anonymity dále uvedl, že Indie ani přes zjevné zprostředkované dodávky zbraní na Ukrajinu nijak neomezila prodej zbraní do Evropy, naopak jej chce zvýšit.

Rusko v Arménii chystalo státní převrat

Evropa

Obrovské zvýšení dovozu

Že se munice z Evropy přesouvá na Ukrajinu, naznačují i celní záznamy. Během dvou let před invazí vyvezli tři hlavní indičtí výrobci, Yantra, Munitions India Limited a Kalyani Strategic Systems, do Česka, Itálie, Španělska a Slovinska munici v hodnotě 2,8 milionu dolarů (asi 63 milionů korun).

Údaje mezi únorem 2022 a červencem 2024 ukazují, že se toto číslo exponenciálně zvýšilo na 135,25 milionu dolarů (přes tři miliardy korun).

Indický ministr obrany Rajnath Singh 30. srpna prohlásil, že export obrany přesáhl v posledním fiskálním roce 2,5 miliardy dolarů (přes 56 miliard korun) a že Dillí chce tento objem do roku 2029 zvýšit na zhruba 6 miliard dolarů (asi 135 miliard korun).

Arzan Tarapore, indický expert na otázky obrany ze Stanfordské univerzity, uvedl, že hlavním faktorem při přesunu zbraní na Ukrajinu byl tlak Dillí na rozšíření vývozu zbraní.

„Je pravděpodobné, že k přesunu zbraní na Ukrajinu, a tím pádem i k porušení ze strany koncových uživatelů, došlo právě při nedávném rozšíření vývozu zbraní,“ prohlásil.

Pobouřené Rusko

Dillí je pro Moskvu cenným partnerem. Ruská federace podle agentury Reuters dodává Indii zhruba 60 procent celkového objemu zbraní.

Například v červenci premiér Naréndra Módí odcestoval do ruského hlavního města v rámci bilaterálního jednání. O měsíc později se setkal s Lavrovem v Kazachstánu, kde si ruský šéf diplomacie podle zdroje agentury stěžoval, že některou munici, která se dostane na Ukrajinu, vyrábí indické státní podniky.

Walter Ladwig, bezpečnostní expert na jižní Asii z King’s College London, uvedl, že odklon relativně malého množství munice je pro Dillí geopoliticky užitečný.

„Umožňuje Indii ukázat partnerům na Západě, že v rusko-ukrajinském konfliktu není na straně Ruska,“ řekl a dodal, že Moskva má na rozhodnutí Dillí jen malé páky.

Putin schválil návrh dohody s Íránem, prodloužil zákaz dovozu ze Západu

Svět

Výběr článků

Načítám