Hlavní obsah

Konec strachu z Ruska? Izrael jedná o významné zbraňové pomoci Ukrajině

USA, Izrael a Ukrajina jednají o dodávce osmi systémů Patriot, které židovský stát hodlá vyřadit ze služby. Tato dodávka by výrazně zvýšila ukrajinskou schopnost neutralizovat ruské nálety a ostřelování. Pro Izrael by to ale znamenalo obrátit se naplno proti Rusku, s nímž dosud koordinuje své údery v Sýrii.

Foto: Profimedia.cz

Německé systémy protivzdušné obrany Patriot

Článek

O jednáních vedených ministry trojice zemí informoval na základě výpovědí pěti osob obeznámených s jejich průběhem ve čtvrtek list Financial Times. Plánované vyřazení osmi patriotů ohlásil Izrael již v dubnu, přičemž všechny tyto systémy jsou přes třicet let staré.

Dosud k němu ovšem nedošlo, protože se jimi Izrael během současné války s Hamásem pojišťuje proti možnému otevření druhé fronty na hranicích s Libanonem, kde se jeho armáda vzájemně ostřeluje s Hizballáhem.

USA však v plánovaném vyřazení zahlédly příležitost pomoci ruské invazi se bránící Ukrajině. Ta má v současnosti k dispozici minimálně čtyři tyto systémy dodané Spojenými státy a Německem. Právě o pomoc s prostředky protivzdušné obrany pak ukrajinští představitelé žádají nejčastěji.

Vyřešte americké drony nad Černým mořem, přikázal ruský ministr obrany

Válka na Ukrajině

Zásadní posun v obraně proti Rusům

Pokud by se izraelské patrioty na Ukrajinu přesunuly, znamenalo byl to zásadní posun v obranných schopnostech země, která se brání rozsáhlé ruské vojenské agresi a Rusko na ni často útočí i různými střelami a drony.

USA stojí na straně Ukrajiny dlouhodobě a před týdnem oznámily, že přerušují dodávky raket do systémů Patriot všem ostatním zemím a budou upřednostňovat tento napadený stát. Izrael dosud Ukrajinu podporoval jen diplomaticky a humanitárně, spekuluje se také o sdílení zpravodajských informací. Přímou vojenskou pomoc ale neposkytl. Důvodem je vliv Moskvy v Sýrii, kde se izraelské letectvo často střetává s prostředníky Íránu. Izraelci své kroky v Sýrii s Rusy koordinují, aby nedošlo ke vzájemnému střetu obou armád. Navíc se Izrael obává o osud početné židovské menšiny, která dosud zůstává v Rusku.

Zástupci Spojených států se vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua snaží přesvědčit, že by se měla spíš zaobírat čím dál bližšími vztahy mezi Ruskem a Íránem, obzvlášť pak v oblasti jejich vojenské spolupráce. Íránské vedení přitom dlouhodobě vyzývá ke zničení Státu Izrael.

USA jsou největším zahraničním spojencem Izraele a ročně mu poskytují vojenskou pomoc v hodnotě přibližně 3,8 miliardy dolarů (88,8 miliardy korun). Od teroristického útoku Hamásu z loňského 7. října do letošního dubna mu pak poskytly dalších 14 miliard dolarů (328 miliard Kč).

Ke starým patriotům staré rakety

Ačkoliv USA jednají s Izraelem o všech osmi patriotech, jež Jeruzalém hodlá vyřadit, neznamená to, že všech osm zamíří na Ukrajinu, uvedly zdroje Financial Times. Izrael může ovšem Ukrajině též poskytnout starší model raket protivzdušné obrany, jenž má delší dolet a větší hlavici než novější model PAC-3, což jej činí ideálním k odvracení útoků ruských letounů.

„PAC-2 jsou ve skutečnosti k zachycení útoků na dlouhou vzdálenost účinnější než PAC-3, takže by se Ukrajině rozhodně hodily,“ uvedl výzkumník Královského institutu spojených služeb v Londýně Justin Bronk.

Podle zdrojů obeznámených s průběhem jednání by Izrael neměl Ukrajině systémy Patriot dát darem, ale prodal by je zpět USA, jež je následně napadené zemi věnují. Zopakovaly však, že nejcitlivější otázkou je, zda je Izrael připraven se definitivně otočit zády k Moskvě.

Podle informací USA se blíží válka mezi Izraelem a Hizballáhem, píše Politico

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám