Hlavní obsah

KLDR pošle na pomoc Rusku vojáky

Severní Korea „velmi pravděpodobně“ pošle své vojáky na pomoc Rusku v jeho agresivní válce proti Ukrajině. S odkazem na jihokorejského ministra obrany Kim Jong-hjona o tom informuje britský list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejští vojáci na ilustračním snímku

Článek

„Vzhledem k tomu, že Rusko a Severní Korea podepsaly vzájemnou smlouvu podobnou vojenskému spojenectví, je možnost takového nasazení velmi pravděpodobná,“ cituje jihokorejského ministra britský list.

Vyjádřil se také k údajné smrti šesti severokorejských vojáků na Ruskem okupovaném území Ukrajiny poblíž Doněcku, kteří měli zemřít 3. října po ukrajinském raketovém útoku. Podle něho je informace „nejspíše pravdivá“.

„Vyhodnotili jsme, že výskyt obětí u severokorejských důstojníků a vojáků na Ukrajině je s ohledem na okolnosti vysoce pravděpodobný,“ uvedl.

Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali v červnu „dohodu o komplexním partnerství“, která stanovuje vzájemnou pomoc „s využitím všech dostupných prostředků“ v případě agrese proti jedné ze zemí. Smlouva sloužila k prohloubení vojenské spolupráce mezi Pchjongjangem a Moskvou, připomíná list.

Ukrajina i řada vojenských expertů tvrdí, že Rusko při útocích proti Ukrajině používá severokorejské rakety. Moskva i Pchjongjang to však popírají. Soul také opakovaně uvedl, že KLDR poslala do Ruska tisíce kontejnerů s municí a zbraněmi, které mají být použity na Ukrajině.

Rusové předváděli hostům z KLDR výcvik u Doněcku. Ukrajinský raketový úder šest Korejců zabil

Svět

Výběr článků

Načítám