Hlavní obsah

Kdy bude konec války na Ukrajině? To je složité, přiznal Putin

Ruský vůdce Vladimir Putin přiznal, že je složité odpovědět na otázku, kdy skončí válka, kterou rozpoutal na Ukrajině. Putin se takto vyjádřil na setkání s novináři z rozvíjejících se zemí skupiny BRICS, jejíž summit bude příští týden hostit ruská Kazaň. Informuje o tom ruský server Kommersant.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, ČTK/AP

Ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

„Pokud hovoříme o nějakých termínech, tak to je velmi složitá věc a je to kontraproduktivní,“ uvedl podle Kommersantu ruský vůdce na dotaz, kdy dojde k dokončení „speciální vojenské operace“, což je termín, který Rusko používá pro svoji agresivní válku na Ukrajině.

Kromě možného data konce války na Ukrajině se také Putin dotkl nepotvrzené informace německého deníku Bild, že Ukrajina pracuje na plánech výroby jaderné zbraně.

„Mohu rovnou říci, že Rusko to (jaderné zbraně na Ukrajině) nepřipustí za žádných okolností. Něco takového nelze utajit a jsme schopni sledovat jakýkoliv pohyb v tomto směru. Jakýkoliv krok v tomto směru narazí na odpovídající reakci,“ uvedl šéf Kremlu.

Sama Ukrajina tvrzení ohledně jaderné zbraně odmítla. „Nemáme takové myšlenky, odmítáme to,“ řekl podle agentury Reuters šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ukrajina dříve měla na svém území jaderné zbraně, vzdala se jich ale v roce 1994 podepsáním Budapešťského memoranda. Tato trojice mezinárodních dohod měla Ukrajině přinést záruku bezpečnosti a územní celistvosti výměnou za připojení ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Rusko tuto dohodou opakovaně porušilo, a to jak anexí Krymu v roce 2014, tak posléze agresivní válkou v roce 2022.

Buď budeme mít atomovky, nebo budeme v NATO, řekl Zelenskyj Trumpovi

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám