Hlavní obsah

Kdo potřebuje zdravotnictví nebo školství? Rusko dá 40 procent státního rozpočtu na armádu

Rusko plánuje v roce 2025 zvýšit výdaje na obranu na 13,2 bilionu rublů (zhruba 3,15 bilionu Kč) z 10,4 bilionu rublů plánovaných na letošní rok, oznámila agentura Bloomberg s odkazem na návrh rozpočtu, který má k dispozici. Celkem Moskva plánuje na oblasti obrany a vnitřní bezpečnosti vydat 40 procent státního rozpočtu. To je více než plánované výdaje ruského státu na vzdělávání, zdravotnictví, sociální politiku a podporu národní ekonomiky dohromady, dodává agentura.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin během zářijové videokonference o ekonomických otázkách se státními úředníky

Článek

Podle Bloombergu jde o jasný signál, že Moskva v nejbližší době nehodlá pokračující invazi na Ukrajinu ukončit. Návrh rozpočtu na roky 2025 až 2027 dostanou poslanci Státní dumy ke schválení zřejmě nadcházející pondělí, podotkl exilový web The Moscow Times (MT).

V příštím roce by tak ruské výdaje na obranu a bezpečnost měly odpovídat 6,2 procenta ruského hrubého domácího produktu, v následujících dvou letech by pak mělo toto číslo poklesnout na 5,6 respektive 5,1 procenta ruského HDP, píše Bloomberg s odvoláním na zmíněný návrh. I to je přitom stále výrazně více než v předválečných letech, podotkl web MT.

Výdaje rostou a příjmy klesají. Rusko zvedlo odhad deficitu letošního rozpočtu

Ekonomika

Tajné a neznámé: 30 procent rozpočtu

„Očekává se také, že výdaje na utajované nebo nespecifikované položky, z nichž některé mohou být zahrnuty i v jiných kapitolách, v roce 2025 vzrostou na 12,9 bilionu rublů z původně plánovaných 11,1 bilionu v letošním roce a budou nadále představovat zhruba 30 procent celkových rozpočtových výdajů,“ dodává agentura.

Navzdory růstu výdajů spojených s válkou Moskva očekává pokles schodku státního rozpočtu na 0,5 procenta HDP. Ruské státní pokladně má pomoci plánované zavedení progresivnější daně z příjmu a očekávané zvýšení příjmů z daně z přidané hodnoty a také spotřebních a dovozních cel.

„Odhadovaný schodek rozpočtu se přesto může ukázat jako optimistický, vzhledem k revidované vládní prognóze pro letošní rok. Nyní odhaduje schodek rozpočtu na rok 2024 na 1,7 procenta HDP, což je o 0,6 procentního bodu více než v odhadech, které předložila v červnu,“ upozorňuje Bloomberg.

Putin chce bohatým Rusům a firmám zvýšit daně

Evropa

Výběr článků

Načítám