Hlavní obsah

Kamkoliv, odkud přicházejí. USA rozšířily povolení Ukrajině útočit jejich zbraněmi v Rusku

Spojené státy povolily Ukrajině používat jimi dodané zbraně kdekoliv v příhraničních regionech Ruska, odkud ruská armáda útočí na ukrajinské území. Povolení se tak už nevztahuje jen na místa v blízkosti Charkova. V rozhovoru pro americkou televizi PBS to uvedl americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský zásah americkým HIMARSem na ruském území

Článek

PBS řekl, že dohoda s Ukrajinou o použití amerických zbraní na ruském území se vztahuje „na jakékoli místo, ze kterého ruské síly přicházejí z ruské strany na Ukrajinu s cílem zabrat další území“.

List Politico poznamenal, že se jedná o změnu, která přišla pouze několik týdnů poté, co Američané dali v tichosti ukrajinské armádě zelenou k útokům zbraněmi z USA proti cílům na ruském území v reakci na zesílený ruský tlak na Charkov.

Druhé největší ukrajinské město leží jen několik desítek kilometrů od hranic s ruskou Bělgorodskou oblastí a Rusové na něj často útočí raketami nebo leteckými bombami. Washington původně uváděl, že jeho svolení se omezuje na příhraničí s Charkovskou oblastí a na nasazení amerických zbraní se vztahovala i další omezení, podotýká Politico.

Americká zbraň udeřila v Rusku. Ukrajinci po souhlasu USA dlouho nečekali

Válka na Ukrajině

Ukrajinské jednotky od té doby americké zbraně k útokům na Rusko použily nejméně jednou, když zničily cíle v Bělgorodu a dokázaly zadržet ruský postup. Nicméně ukrajinští a evropští činitelé naléhali na Spojené státy, aby své restrikce dále zmírnily a umožnily Ukrajině útočit i jinde na ruském území.

Rusko v posledních dnech naznačuje, že by brzy mohlo podniknout ofenzivu proti severoukrajinským Sumám, které rovněž leží v blízkosti společných hranic. Pokud se tak stane, Ukrajinci budou moci americké zbraně použít i tam, řekl Sullivan.

Zdroje serveru tvrdí, že povolení k útokům v ruských příhraničních regionech neznamená posun od rozhodnutí týkajícího se výhradně Charkova. Původní povolení Američané podle nich dali v kontextu ruského vpádu přes hranice Charkovské oblasti, ale nevylučovalo možnost zásahu proti možným dalším přeshraničním útokům.

Na podmínce, že Ukrajinci nesmějí používat k úderům na ruském území americké zbraně dlouhého dosahu, jako jsou ATACMS, se nic nemění, podotkl jeden z činitelů oslovených Politikem, který si nepřál být jmenován.

USA částečně povolily Ukrajině používat americké zbraně v Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám