Hlavní obsah

Kam se poděla obranná linie Charkovské oblasti? Co je to za zradu, rozčiluje se ukrajinský velitel

Kde je obranná linie? Kam se poděla nákladná obranná zařízení? ptá se Denys Jaroslavskij, velitel ukrajinské speciální průzkumné jednotky. Z postupu ruských jednotek v Charkovské oblasti je doslova omráčený. Sám se přitom účastnil ukrajinské ofenzivy v Charkově na podzim roku 2022, píše web BBC.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Boje na okraji města Vovčansk

Článek

„Žádná první obranná linie neexistuje. Rusové prostě přišli, nenarazili na žádná minová pole,“ řekl BBC. Reportérům stanice ukázal video z dronu, které má ukazovat ruské jednotky, jak pochodují přes hranici bez jakéhokoliv odporu.

Ukrajinské úřady tvrdily, že se budují nákladná obranná zařízení. Ta však podle Jaroslavského nejsou k dispozici.

„Buď to byla nedbalost, nebo korupce. Nebyl to neúspěch. Byla to zrada,“ prohlásil. Obává se, že by se Charkov mohl brzy vrátit do ruských rukou.

Rusko hlásí dobytí dalších vesnic, Ukrajinci evakuovali 4000 lidí

Válka na Ukrajině

„Jsem naštvaný. Když jsme v roce 2022 bojovali o toto území, ztratili jsme tisíce lidí. Riskovali jsme své životy. A teď, protože někdo nepostavil opevnění, zase ztrácíme lidi,“ rozčiluje se.

Ruské síly v posledních dnech dosáhly významných zisků přímo podél hranic v Charkovské oblasti. Jejich postup pohltil asi 100 km ukrajinského území. Jaroslavskij chce vědět, co se stalo s ukrajinskou obranou, píše web týdeníku Focus.

Všichni podle jeho slov věděli, že dojde k ofenzivě v tomto směru. Připomíná, že ukrajinské i západní zpravodajské služby věděly, že Rusko za hranicemi šikuje své síly.

Ruský prezident Vladimir Putin veřejně oznámil, že jeho cílem je vytvořit nárazníkovou zónu uvnitř Charkovské oblasti na ochranu ruského území před ukrajinskými údery. Ukrajina se ale špatně připravila, rozčiluje se Jaroslavskij.

Rusové se ženou od severu přímo na Charkov, pronikli až do hloubky pěti kilometrů, bojuje se u Hlybokého

Válka na Ukrajině

Se svými muži je na frontové linii poblíž města Vovčansk, pouhých pět kilometrů od ruských hranic. Ruské jednotky podle něj již vstoupily na okraj města.

Otevření nové fronty na severu vyčerpává omezené zdroje Ukrajiny. Americké zpoždění při schvalování další vojenské podpory připravilo ukrajinské jednotky o munici. Ukrajina byla v průměru schopna vypálit pouze jednu střelu na 10 ruských.

Charkovská ofenziva upozorňuje na problémy, které Ukrajina řeší příliš pomalu, a tím je nedostatek vojáků a adekvátní obranné linie. Posily posílané do Charkova musely být staženy z jiných částí fronty a omezených záloh.

Ukrajinští představitelé stále trvají na tom, že městu Charkov nehrozí pozemní invaze. Ale čím dále Rusové postupují, tím je pravděpodobnější, že se město stane terčem ruského dělostřelectva.

Evakuace mezi explozemi. Ukrajinci ukázali dramatické video z blízkosti Doněcku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám