Hlavní obsah

K ukrajinským hranicím jsme poslali třetinu armády, tvrdí Lukašenko. Ukrajina to popírá

Minsk k ukrajinským hranicím vyslal téměř třetinu své armády, prohlásil v neděli běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Údajně jde o reakci na to, že má Ukrajina nyní u hranice mezi oběma zeměmi 120 tisíc vojáků. Představitelé Ukrajiny už jeho tvrzení zpochybnili s tím, že se ve skutečnosti pohraniční situace vůbec nezměnila.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko

Článek

Lukašenko své prohlášení učinil v reakci na probíhající vpád ukrajinských sil do ruské Kurské oblasti, který začal 6. srpna a zostudil ruské velení, píše agentura Reuters. „Protože jsme viděli jejich agresivní politiku, tak jsme nasadili a v různých bodech po celé hranici rozmístili naši armádu, aby byla v případě války naší obranou,“ sdělil Lukašenko v neděli ruské státní televizi.

Na jeho slova zareagoval mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko, podle nějž se situace v pohraničí vůbec nezměnila. „Jak vidíme, Lukašenkova rétorika se také nemění. Neustále s pravidelností eskaluje situaci, aby potěšil teroristickou zemi. Navýšení počtu vybavení nebo personálu běloruských jednotek jsme u našich hranic nezaznamenali,“ uvedl Demčenko.

Kolik vojáků „téměř třetina armády“ přesně znamená, Lukašenko nezmínil. Podle čísel Mezinárodního institutu strategických studií z roku 2022 by ovšem běloruská profesionální armáda měla čítat kolem 48 tisíc vojáků a 12 tisíc pohraničníků.

Běloruský diktátor dále uvedl, že je hranice mezi oběma zeměmi zaminovaná „jako nikdy dřív“, a Ukrajinci by tak při pokusu ji překročit utrpěli velké ztráty. Lukašenkův ministr obrany Viktor Chrenin zase už v pátek uvedl, že je vysoká šance, že Ukrajina v brzké době provede nějakou „ozbrojenou provokaci“.

Bělorusko posílá armádní posily k hranicím Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám