Hlavní obsah

Indický premiér navštíví Ukrajinu

Indický premiér Naréndra Módí se v brzké době chystá na návštěvu Ukrajiny, oznámilo v pondělí indické ministerstvo zahraničí. Bude to první cesta předsedy indické vlády na Ukrajinu od začátku války, kterou rozpoutalo Rusko vpádem do sousední země v únoru 2022. V červenci Módí navštívil Moskvu, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj a Nárendra Módí během červnového setkání na summitu skupiny G7

Článek

Podle indické diplomacie budou podrobnosti týkající se Módího návštěvy „v Polsku a na Ukrajině“ zveřejněny během pondělka. Indická média uvedla, že cesta se s největší pravděpodobností uskuteční do konce měsíce.

„Návštěva přichází poté, co (ukrajinský prezident) Volodymyr Zelenskyj kritizoval Módího za to, že se během červencové návštěvy Moskvy objímal s Putinem chvíli poté, co si rozsáhlý ruský útok na ukrajinská města vyžádal oběti a rozsáhlé škody,“ podotkl web listu Times of India.

Po ruském vpádu na Ukrajinu uvalily západní země na Moskvu přísné sankce, Indie a Čína ale invazi nikdy otevřeně neodsoudily a diplomatické ani obchodní styky s Ruskem nepřerušily.

Indie má s Ruskem specifické vztahy, říká česká velvyslankyně v Dillí

Zahraniční

Dillí zdůrazňuje, že k ukončení války je zapotřebí diplomacie a dialog, a již dříve vyjádřilo ochotu podílet se jako vyjednávač na mírových rozhovorech. Západní země na Indii opakovaně naléhaly, aby ruskou agresi na Ukrajinu otevřeně odsoudila, Moskva je ale pro Dillí dlouhodobě klíčovým dodavatelem zbrojní techniky i energetických surovin.

Čínský premiér míří do Ruska

Rusko naproti tomu čeká návštěvu z Číny. Čínský premiér Li Čchiang tento týden odcestuje na návštěvu Ruska a Běloruska, informovalo v pondělí čínské ministerstvo zahraničí. Podle agentury Reuters cesta začne v úterý a potrvá do pátku. Na programu má Li mimo jiné schůzku s předsedou ruské vlády Michailem Mišustinem. Ukrajinu po zahájení ruské agrese zatím z vyšších čínských představitelů navštívil pouze zvláštní zmocněnec Li Chuej.

Vztahy mezi Čínou a Ruskem se prohloubily po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022. Peking kritizuje západní sankce proti Rusku, odmítá odsoudit ruskou agresi vůči Ukrajině a tvrdí, že k ruské agresi vůči sousední zemi zaujímá neutrální postoj. Loni Peking zveřejnil dvanáctibodový plán, který by měl ukončit válku na Ukrajině.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a poskytl Rusku běloruské území pro invazi na Ukrajinu, minulý rok dvakrát navštívil Čínu. Letos v červenci se Bělorusko stalo členem Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), která zahrnuje také Čínu, Indii a Rusko.

Pro ukončení bojů uděláme vše, ujistil Zelenského indický premiér

Zahraniční

Výběr článků

Načítám