Hlavní obsah

Hrozí vážné riziko jaderného incidentu, varoval šéf MAAE po návštěvě v kurské elektrárně

Kursk
Aktualizováno

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v úterý navštívil Kurskou jadernou elektrárnu. Během své návštěvy uvedl, že jí hrozí vážné riziko jaderného incidentu. Na vině pak nejsou jen probíhající boje v Kurské oblasti, ale také fakt, že reaktory elektrárny nejsou vybaveny ochrannou vrstvou.

Rafael Grossi v Kurské jaderné elektrárněVideo: Reuters

Článek

„Poblíž se objevilo nebezpečí nebo možnost jaderného incidentu,“ sdělil Grossi reportérům při návštěvě elektrárny s odkazem na ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti. Rusko ukrajinské síly, které jsou momentálně 40 kilometrů od elektrárny, z útoků na jadernou elektrárnu obvinilo již několikrát, připomíná agentura Reuters s tím, že Ukrajina zatím na obvinění nereagovala.

Grossi ruské tvrzení do jisté míry potvrdil, když popsal, že v areálu elektrárny zaznamenal stopy po útocích dronů. Ačkoliv v ní tedy nadále pokračuje téměř běžný provoz, Grossi připomněl, že je vůči dronovým a dělostřeleckým útokům elektrárna velmi zranitelná. A to zejména kvůli tomu, jakými reaktory je vybavena.

Elektrárna je v provozu od roku 1977.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Jaderná elektrárna v Kursku

„Zvláštností Kurské jaderné elektrárny je, že tam obsluhují reaktory typu RBMK. Ty kvůli své konstrukci nemají žádnou ochrannou vrstvu nebo kontejner, jimiž jsou po celém světě vybaveny ostatní typy reaktorů,“ vysvětlil. Těchto reaktorů na světě funguje několik, všechny na území dnešního Ruska. Tento typ reaktoru je nestabilní v případě přehřátí. Jeho předchůdce byl v Černobylu.

Ruská státní jaderná společnost Rosenergoatom po Grossiho návštěvě uvedla, že jej uspokojilo, že třetí reaktor elektrárny funguje podle plánu, zatímco čtvrtý je od neděle v údržbě. Prý mu byl též ukázán v současnosti budovaný nový blok.

Ukrajinské síly pokračují v postupu v Kurské oblasti, dosud údajně ovládly 1294 kilometrů čtverečních ruského území a 100 osad včetně města Sudža. Ukrajinská armáda se podle ruských zdrojů v současnosti snaží prorazit ruskou hranici v jižní Bělgorodské oblasti, boje se mají vést u pohraniční vesnice Něchotějevka.

Donutit Rusko ukončit válku. Zelenskyj chce v USA představit plán konce konfliktu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám