Hlavní obsah

Rusku docházejí vojáci i zbraně, tvrdí kritik Kremlu Girkin

Aktualizováno

Vězněný ruský nacionalista Igor Girkin alias Strelkov ve svých dopisech z vězení zpochybnil současný ruský plán vítězství ve válce na Ukrajině. Vůdce Vladimir Putin totiž podle něho až příliš spoléhá na výsledek amerických prezidentských voleb a z nich plynoucí změny v pomoci Ukrajině. Uvedl však také, že Rusku kvůli špatnému dlouhodobému plánování docházejí vojáci i zbraně, kvůli čemuž si země už možná na konci roku 2024 projde „vážnou zkouškou“.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Ruský nacionalistický kremelský kritik a bývalý vojenský velitel Igor Girkin, také známý jako Igor Strelkov, který je obviněn z podněcování k extremistické činnosti.

Článek

Girkin, na jehož dopisy upozornil americký Institut pro studium války (ISW), přiznal, že ze své vězeňské cely nemá plnohodnotný přístup k taktickým prognózám, uvedl ale, že Kreml od začátku své agresivní války v únoru 2022 stále nevyřešil problémy s lidskou silou a průmyslovou výrobou, což může vést k vojensko-ekonomické krizi v Rusku, a to již na konci roku 2024 nebo v roce 2025.

Rusko podle něho „zveličilo své vojenské schopnosti“, kvůli čemuž ruský průmysl nedokázal vyrobit tolik, kolik by skutečně bylo potřeba. Zároveň tvrdí, že Rusko ve válce již „spotřebovalo“ nebo „téměř spotřebovalo“ své rezervy zbraní.

Problémy Moskva nemá jen s vybavením, ale také s lidskými zdroji. Girkin poznamenal, že Rusko ve válce používá vycvičený personál, jako by byl „nekonečný a nevyčerpatelný“. Válka podle něj navíc již „sežrala všechny ruské profesionální síly“, citují jeho dopisy američtí analytici.

Zelenskyj Ukrajincům představil svůj plán vítězství. Má pět bodů a tři tajné přílohy

Válka na Ukrajině

Ruský nacionalista dále uvedl, že Putin se teď snaží problém vyřešit nabráním dalších vojáků, což je podle něho škodlivé pro ekonomiku, protože to vytváří obrovský problém pro ruský pracovní trh, který už teď shání stovky tisíc pracovníků.

Podle Girkina je toto všechno výsledkem nedostatečného dlouhodobého plánování a obecně špatného taktického plánování. Kreml navíc na takové problémy reaguje až tehdy, když se stanou „kriticky nebezpečnými“.

V dopisech dále uvedl, že Putin promarnil čas, který měl na nápravu těchto „hrubých chyb“. Poznamenal také, že Kreml navíc promarnil i tu příležitost, kterou Západ a Ukrajina Rusku „laskavě poskytly svou nekompetentností“ způsobenou zpožděním americké pomoci v loňském roce a na začátku roku 2024.

Kritik Kremlu

Igor Girkin, též známý jako Igor Strelkov, je ruský vojenský důstojník, který do 14. srpna 2014 působil jako vojenský velitel Doněcké lidové republiky a Novoruska.

Mezinárodní trestní soud jej odsoudil na doživotí za podíl na sestřelení letu MH17 letecké společnosti Malaysia Airlines, na jehož palubě 17. července 2014 zemřelo všech 298 cestujících a členů posádky.

Rusové ho později zbavili všech funkcí a poté působil jako vojenský bloger, jehož informace a hodnocení situace na frontě byly i na Západě vnímány jako střízlivé a relevantní. V loňském roce ho kvůli kritice Kremlu zadrželi a obvinili z extremismu, v současné době je ve vězení, ve kterém by měl strávit čtyři roky.

Před deseti lety proruští separatisté sestřelili let MH17 nad Ukrajinou

Evropa

Výběr článků

Načítám