Hlavní obsah

Generál Surovikin je živý a zdravý v Moskvě, tvrdí novinářka. Ukázala fotku

Ruský generál Sergej Surovikin byl poprvé od červnové vzpoury žoldnéřské Wagnerovy skupiny spatřen na veřejnosti. Tvrdí to ruská moderátorka Xenija Sobčaková, která v pondělí zveřejnila údajnou fotografii vojenského velitele.

Foto: Profimedia.cz

Ruský generál Sergej Surovikin na archivním snímku

Článek

„Generál Sergej Surovikin je venku. Živý, zdravý, doma, se svou rodinou, v Moskvě. Fotografie pořízena dnes (v pondělí - pozn. red.),“ napsala Sobčaková v popisku k fotografii, na níž je zachycen muž v civilním oblečení, slunečních brýlích a čepici, jak jde vedle ženy připomínající Surovikinovu manželku Annu.

Pravost snímku nebylo možné ověřit, připomněla agentura Reuters.

Různá média dříve informovala, že Surovikin upadl v nemilost Kremlu po červnové neúspěšné vzpouře wagnerovců a je vyšetřován pro svou možnou spoluúčast. Státní tisková agentura RIA uvedla, že minulý měsíc byl Surovikin odvolán a ve funkci šéfa letectva ho dočasně nahradil jeho zástupce Viktor Afzalov.

Foto: Ostorozhno Media, Reuters

Fotografie údajně zobrazuje ruského generála Sergeje Surovikina a jeho manželku Annu

Generál Surovikin jako velitel ruského letectva končí

Válka na Ukrajině

Generál Armagedon

Surovikin, který během ruské vojenské intervence v občanské válce v Sýrii získal přezdívku generál Armagedon, krátce řídil ruské válečné operace na Ukrajině. V lednu tuto funkci předal náčelníkovi generálního štábu, generálu Valeriji Gerasimovovi.

Surovikin byl ruskými válečnými komentátory obecně vnímán jako silný a schopný velitel. Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který minulý měsíc zahynul při pádu svého soukromého letadla, zaujímal k ruskému ministerstvu obrany a armádnímu velení ostře kritický postoj, o Surovikinovi se ale vyjadřoval pochvalně a označoval ho za „člověka, který se nebojí odpovědnosti“.

Vrchním velitelem ruských leteckých sil se stal Viktor Afzalov

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám