Hlavní obsah

Fico vyhrožuje: Zastavíme dodávky nafty na Ukrajinu

Aktualizováno

Slovenská rafinerie Slovnaft zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokud se brzy neobnoví tranzit ruské ropy přes Ukrajinu na Slovensko, uvedl premiér Robert Fico. Neodpustil si také několik rýpnutí do Ruskem okupované země a opozice.

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico vedl zasedání slovenské vlády.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) v pondělí ukrajinskému velvyslanci v Bratislavě Myroslavu Kastranovi řekl, že pokud se tranzit ropy ze společnosti Lukoil přes ropovod Družba v krátkém čase neobnoví, Slovensko nebude pokračovat v dodávkách nafty na Ukrajinu, která pokrývá jednu desetinu ukrajinské spotřeby.

Fico to oznámil na videu, které zveřejnil na facebooku. Slovensko tak podle Fica učinilo po jeho opakovaných telefonátech s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

Ukrajinské sankce týkající se dodávek ropy z Lukoilu označil Fico za nesmyslné. Poškodí prý Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko, ale Ruska se prakticky nedotknou. „Pro nás je na prvním místě Slovensko a zájmy jeho lidí,“ řekl Fico.

Nemyslitelné, Rusku dochází zásoby benzinu, píše Politico

Evropa

Podle slovenského premiéra je potřeba válku ukončit okamžitým příměřím. „Ukrajinský velvyslanec dostal informace o technickém řešení dovozu ropy z Ruska přes Ukrajinu, které jsem navrhoval ukrajinskému premiérovi už v sobotu. Na tom se však musí zúčastnit vícero zemí,“ uvedl Fico. „Za Slovensko opakuji, že jsme připraveni, a vítám zprávy, které potvrzují, že relevantní obchodní společnosti se už zamýšlejí, jak toto technické řešení v co nejkratším čase zrealizovat,“ dodal předseda slovenské vlády.

Fico si rýpnul do Ukrajiny i opozice

Fico v závěru odmítl všechna obvinění opozičních politiků a médií, že slovenská vláda měla být na takovouto možnost připravena. „Že v první řadě musíme pomáhat Ukrajině a až pak sobě a že stejně máme ruskou ropu jen na výjimku pouze do konce letošního roku. Jedna lež za druhou. Stačí když uvedu, že Slovensku nic nebrání ani v následujících letech odebírat ruskou ropu, jen Slovnaft nebude mít možnost vyvážet produkty z této ropy do jiných zemí,“ řekl Fico.

EU končí s ruskou naftou, ČR má výjimku

Ekonomika

Předseda slovenské vlády v závěru konstatoval, že válka jednou skončí. „Vláda, kterou vedu, odmítá politiku nové železné opony mezi Ruskem a Evropskou unií. Pokud se Evropská unie bude chtít vymanit zpod totálního vlivu Spojených států, bude muset uvažovat o formách spolupráce s Ruskou federací, mezi které by měla patřit i spolupráce v oblasti strategických surovin,“ dodal Fico.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám