Hlavní obsah

Fatální chyba, k míru se nenecháme donutit, vzkázal Kreml Zelenskému

Prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Rusko je třeba k míru donutit, označil ve středu Kreml za osudovou chybu. Pro Kyjev bude mít prý následky. Ve středu to oznámil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Foto: Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Putin porušil tolik mezinárodních norem a pravidel, že se sám nezastaví. Rusko může být k míru jedině donuceno, a to je přesně to, co je potřeba, donutit Rusko k míru,“ prohlásil Zelenskyj v úterý na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku.

Peskov reagoval oznámením, že Rusko se k míru nenechá přinutit. „Postoj spočívající ve snaze přinutit Rusko k míru je naprosto fatální chybou. Není možné Rusko k míru donutit,“ cituje středeční vyjádření kremelského mluvčího agentura AP.

„Je to hluboce mylná představa, která bude mít nevyhnutelně důsledky pro kyjevský režim“, dodal podle agentury Reuters.

Zatímco Moskva má mimo jiné územní požadavky, Kyjev trvá na tom, že Rusko musí opustit celé ukrajinské území. „Rusko si mír přeje,“ řekl Peskov, „ale za podmínky zajištění základů své bezpečnosti a dosažení svých cílů“ v ofenzivě na Ukrajině.

Dodal, že dynamika na bojišti v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny se pro ruskou stranu jeví pozitivně. Ruské síly na východě Ukrajiny podle tvrzení Moskvy v poslední době urychlily svůj postup a obsadily několik měst a vesnic. Aktuálně pokračují boje o Vuhledar, které dosud ovládala Ukrajina. Před válkou v něm žilo okolo 14 tisíc obyvatel.

Situace je kritická. Východoukrajinská pevnost Vuhledar je v kleštích

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám