Hlavní obsah

Evakuujte se, Rusové jsou kousek od nás, vyzvaly úřady obyvatele města Pokrovsk

Musíte se evakuovat, nepřítel je deset kilometrů od okraje města, vyzvaly úřady obyvatele ukrajinského města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Město leží asi šedesát kilometrů od Avdiivky, o kterou se sváděly těžké boje a kterou ruské síly dobyly letos v únoru.

Foto: ISW

Ukrajinská fronta u Pokrovsku na mapě ISW. Červená barva znázorňuje území ovládané ruskými okupanty, žlutá jejich postup, modře je vyznačený postup Ukrajinců.

Článek

„Vidíme, že se nepřítel téměř přiblížil k našemu městu. Nachází se něco málo přes 10 kilometrů od okraje Pokrovsku. Během ostřelování nepřítel cynicky zasahuje buď kritickou infrastrukturu, nebo obytnou. Lidé umírají,“ prohlásil Serhij Dobrjak, náčelník tamější vojenské správy.

Civilní obyvatelstvo proto vyzval k okamžité evakuaci, píše web deníku Ukrajinska Pravda. Výzva platí podle jeho slov především pro rodiny s dětmi a starší osoby. Ti, kteří se chtějí evakuovat, jsou vyzýváni, aby zavolali na několik uvedených telefonních čísel.

Ukrajinci postoupili, Rusové ale letos zabrali větší území, míní ISW

Válka na Ukrajině

V městě Pokrovsk žije kolem sedmdesáti tisíc obyvatel. Nachází se asi šedesát kilometrů od Avdiivky, o kterou se sváděla urputná bitva. Intenzita bojů se zvýšila loni na podzim po neúspěšné ukrajinské protiofenzivě, kdy ruské síly v tomto směru převzaly iniciativu a začaly město svírat ze tří stran. Dne 17. února 2024 oznámil vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj stažení ukrajinských sil z města.

Strategicky důležitá Avdijivka byla považována za jedno z nejvíce opevněných sídel na Ukrajině a byla popisována jako „brána“ do nedalekého Rusy okupovaného Doněcku.

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) ve své zprávě poznamenali, že si ruské síly udržují relativně vysoké tempo útoků v Doněcké oblasti, „což dokazuje, že ruské vojenské velení nadále upřednostňuje postup na východní Ukrajině, i když Ukrajina tlačí na ruské síly v Kurské oblasti“.

„Přijde něco obrovského.“ Ukrajinci se připravují na ruskou odvetu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám