Hlavní obsah

„Drahý Donalde.“ Trump před schůzkou se Zelenským zveřejnil jeho údajnou prosebnou zprávu

Americký znovukandidující exprezident Donald Trump před páteční schůzkou s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským udělal něco nevídaného. Na sociální síti totiž sdílel prosebnou zprávu se žádostí o osobní setkání, kterou mu údajně Zelenskyj poslal. Kyjev zájem o toto setkání avizoval už před Zelenského odletem do USA, republikán jej však potvrdil až na poslední chvíli.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Volodymyr Zelenskyj a Donald Trump při setkání v New Yorku

Článek

Příspěvek, který Trump zveřejnil na platformě Truth Social, má být podle popisu zprávou, kterou měl jménem Zelenského zaslat Denys Sienik, zástupce ukrajinského velvyslance ve Washingtonu. Připojena měla být prosba, aby byl text předán Trumpovi.

Pravost zprávy zveřejněné americkým exprezidentem dosud nebyla z ukrajinské strany potvrzena. Jasné není ani to, kdy byla případně odeslána.

„Drahý Donalde, doufám, že se máš dobře. Vzpomínám si na náš nedávný telefonát – bylo to opravdu dobré. Všichni na Ukrajině chceme ukončit tuto válku spravedlivým mírem. A víme, že bez Ameriky toho není možné dosáhnout,“ začíná text zprávy.

Nakonec přece. Trump přijal Zelenského ve svém newyorském mrakodrapu

Válka na Ukrajině

„Proto se musíme snažit, abychom si porozuměli a zůstali v úzkém kontaktu. Před několika dny jsme požádali o schůzku s tebou a opravdu chci slyšet tvé myšlenky přímo a z první ruky. Víš, že vždy mluvím s velkým respektem o všem, co s tebou souvisí, a tak to má být,“ pokračuje dál.

„V pátek můžu být v New Yorku, což by byla vhodná doba na setkání. Věřím, že je důležité, abychom měli osobní kontakt a stoprocentně si rozuměli. Dejte mi vědět, jestli v tu dobu budeš ve městě – opravdu bych si přál, aby se naše setkání uskutečnilo jako součást našeho úsilí pomoci nám ukončit tuto válku spravedlivým způsobem,“ uzavírá pisatel svou prosbu.

„Malé, ošklivé pomluvy“

Trump dal před páteční schůzkou jasně najevo, že setkání se děje na žádost Zelenského. Republikán tento týden opakovaně kritizoval finanční a zbrojní pomoc, kterou administrativa nynějšího demokratického prezidenta Joea Bidena Kyjevu poskytuje.

Zelenského zároveň obvinil, že jej častuje „malými, ošklivými pomluvami“. Šlo zřejmě o reakci na rozhovor ukrajinského prezidenta s listem New Yorker, kde Zelenskyj zpochybňoval Trumpovo tvrzení, že válku rychle ukončí dohodou, a kde jako „příliš radikálního“ kritizoval jeho kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance.

Biden slíbil další miliardy pro Kyjev. Rusko nezvítězí, řekl po boku Zelenského

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám