Hlavní obsah

Dovolte nám udeřit. Ukrajina dá USA seznam cílů v Rusku

Představitelé Ukrajiny připravují seznam konkrétních cílů uvnitř Ruska, který hodlají předložit ve Washingtonu ke schválení, aby mohli k jejich zasažení použít střely dlouhého doletu ATACMS. Podle serveru Politico je to poslední pokus Ukrajiny získat svolení USA k užití jimi dodaných zbraní k útokům na ruské území. Není to první takový seznam, jenž Ukrajinci USA představili, ale tento by měl být uzpůsobený dřívějším americkým požadavkům.

Foto: John Hamilton, ČTK/AP

Vypálená střela systému ATACMS (Army Tactial Missile System). Ilustrační foto

Článek

Ve Washingtonu by seznam měli tento týden předat ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov a poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak, sdělily serveru tři zdroje obeznámené s průběhem sestavování seznamu.

Spojené státy již několik měsíců veřejně zastávají stanovisko, že zrušení omezení na použití dodaných zbraní na území agresora by v probíhající válce s Ruskem nepřineslo žádnou strategickou změnu. Rusko už totiž všechny své nejdůležitější potenciální cíle ukrajinského ostřelování přesunulo daleko od hranic a mimo dostřel.

„Na dostřel zbraní pro Ukrajinu by neměla být uvalována žádná omezení, když je teroristé také nemají. Obránci života by neměli čelit zbraňovým omezením,“ zopakoval v pondělí ve vyjádření prezident Zelenskyj.

Donutit Rusko ukončit válku. Zelenskyj chce v USA představit plán konce konfliktu

Válka na Ukrajině

Umerovova a Jermakova návštěva USA přichází ve chvíli, kdy pokračuje ukrajinská ofenziva uvnitř ruské Kurské oblasti, na kterou Rusko odpovědělo nejmohutnějším útokem na ukrajinskou infrastrukturu od začátku invaze. To částečně anuluje další z argumentů vlády prezidenta Joea Bidena, že by zrušení omezení mohlo Rusko vést k eskalaci útoků, jelikož k tomu již došlo.

Nadále však zůstává ve hře americký argument, že Ukrajina nemá střel ATACMS k ostřelování ruského území dostatek a měla by je tak nadále používat primárně k útokům na území Krymu, kde je momentálně velmi úspěšná.

Náznaky, že budou úspěšní

Představitelé Ukrajiny se však i přesto domnívají, že už jsou viditelné náznaky, že jim Bidenova vláda nakonec ustoupí. To, že je požadavek Kyjeva opět zvažován, pro Politico potvrdil i nejmenovaný demokratický zákonodárce.

Podle dalšího anonymního zdroje z americké strany spolu prezidenti Zelenskyj a Biden v pátek hovořili po telefonu, ale otázka omezení na přetřes prý nepřišla.

Biden však po telefonátu oznámil další balíček vojenské pomoci pro Kyjev v hodnotě 125 milionů dolarů (2,8 miliardy korun). Spojené státy tentýž den oznámily další várku sankcí proti Rusku. Oba státníci by pak měli osobně jednat během zářijového valného shromáždění OSN v New Yorku.

Na informaci, že by USA mohlo souhlasit s útoky s použitím ATACMS na konkrétní cíle, již zareagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dle jeho slov se představitelé západních zemí chovají „jako malé děti se sirkami“ a USA upozornil, že by se případná třetí světová válka netýkala jen Evropy.

Lavrov: Západ si zahrává s ohněm a třetí světová válka nezasáhne jen Evropu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám