Hlavní obsah

Dobytí Charkova Rusové vzdali. Mají nový cíl, řekl Zelenskyj

Rusko po neúspěšném pokusu o dobytí Charkova v ofenzivě v tamní oblasti polevilo a jeho novým hlavním cílem je Pokrovsk v Doněcké oblasti, řekl ve čtvrtečním rozhovoru s francouzskými novináři ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Celkově se podle něj Rusové opět spíše zaměřují na jednotlivé cíle než na rozsáhlé bojové fronty.

Foto: ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Celá východní fronta je obtížná. Hlavní cíl se po selhání snahy dobýt Charkov, což je podle nás už nereálné, přesunul. Jejich hlavním cílem už není celý východ, ačkoliv Slavjansk je v jejich plánech stále zahrnut. Každopádně, řekl bych, že nyní je prioritou Pokrovsk. Pokrovská fronta a město samo jsou jejich hlavní cíle,“ sdělil Zelenskyj novinářům.

„Samozřejmě je tu také Kosťantynivka a ano, míří k Dzeržynsku a mají zálusk na Slavjansk, ale to jsou jen plány. Největší množství personálu, zbraní a všech jejich dostupných zdrojů se nyní zaměřuje na pokrovskou frontu,“ dodal.

Tomuto tvrzení ukrajinského prezidenta podle serveru Ukrajinska pravda odpovídají také zprávy generálního štábu. V těch je pokrovská fronta pravidelně zmiňována jako oblast, která čelí největšímu počtu ruských útoků.

Rusko se musí účastnit dalšího mírového summitu, prohlásil Zelenskyj

Evropa

Výběr článků

Načítám