Hlavní obsah

Demilitarizovaná zóna. Vance prozradil víc o Trumpově plánu na ukončení války na Ukrajině

Ačkoliv znovu kandidující americký republikánský exprezident Donald Trump opakovaně slibuje, že by bleskově ukončil nynější válku na Ukrajině, která se brání ruské invazi, o detailech svých plánů toho zatím příliš neřekl. Více nedávno prozradil až James David Vance, který po Trumpově boku kandiduje na viceprezidentský post.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Donald Trump a J. D. Vance

Článek

„Myslím, že to vypadá tak, že si Trump sedne a řekne Rusům, Ukrajincům a Evropanům: Musíte to vymyslet. Jak vypadá mírové urovnání? A nejspíš vypadá jako současná demarkační linie mezi Ruskem a Ukrajinou, která se stane demilitarizovanou zónou,“ prohlásil podle magazínu Newsweek Vance v epizodě podcastu Shawn Ryan Show, která byla zveřejněna minulý týden ve středu.

Silně opevněná

Vance neupřesnil, kde přesně by podle něj měla demilitarizovaná zóna vzniknout, ale prohlásil, že bude „silně opevněná, aby Rusové znovu nezahájili invazi“.

„Ukrajina si zachová svou nezávislou suverenitu, Rusko dostane od Ukrajiny záruku neutrality - nevstoupí do NATO, nevstoupí do některých těchto spojeneckých institucí. Tak nějak bude nakonec dohoda vypadat,“ řekl dále Trumpův kandidát na viceprezidenta, aniž by upřesnil, co přesně myslí spojeneckými institucemi, zda je to například Evropská unie.

„Telefonát z Ukrajiny bych ani nevzal,“ psal Trumpův kandidát na viceprezidenta

Volby USA

V Rusku se ho prý bojí

Vance také vyjádřil přesvědčení, že Trump bude schopen se dohodnout „velmi rychle“, protože „v Rusku se ho bojí a v Evropě se také bojí, protože vědí, že to, co říká, myslí skutečně vážně“.

„Rusové, Ukrajinci, Evropané, všichni říkají, že nemůžou tuhle válku vést navěky. Ale proč sakra dál bojujete, když se všichni snaží najít způsob, jak to vyřešit? Odpověď zní, že válku nevyřešíte, ale můžete tu věc alespoň zastavit,“ pokračoval dál Vance ve své promluvě.

Nynějšího demokratického prezidenta Joea Bidena obvinil, že „zaspal“ a viceprezidentka a zároveň prezidentská kandidátka demokratů Kamala Harrisová podle něj „neví, co dělá“.

„Jejich politika je na tento problém vyhazovat další peníze, přičemž doufají, že Ukrajinci jsou schopni dosáhnout vojenského vítězství, o kterém dokonce i Ukrajinci říkají, že toho schopni nejsou“, dodal Vance.

Samotný Trump se v nedávné debatě s Harrisovou vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda si přeje vítězství Ukrajiny. Místo toho řekl, že chce „konec války“. Harrisová opáčila, že pokud by Trump byl nyní v Bílém domě, ruský prezident Vladimir Putin už by touto dobou „byl v Kyjevě“. Trumpův plán je vzdát se, prohlásila kandidátka na americkou prezidentku.

Kreml připraven zmrazit konflikt?

Agentura Reuters letos v květnu s odvoláním na čtyři anonymní informované ruské zdroje uvedla, že Putin je připraven „zmrazit“ válku na Ukrajině za stávajícího stavu na frontě.

Oficiálně Kreml zveřejnil několik podmínek, o kterých prý Rusko jednat nehodlá - Ukrajina by tak podle Moskvy měla přijmout mezinárodně neuznanou ruskou anexi čtyř svých regionů – Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti.

Kyjev naopak vzkázal, že jakákoli mírová dohoda musí znamenat návrat těchto území Ukrajině a že i Krym anektovaný v roce 2014 musí být navrácen jako součást Ukrajiny.

Trump a Harrisová se v prezidentských volbách střetnou 5. listopadu.

Debata Trumpa a Harrisové: Exprezident neodpověděl, zda chce vítězství Ukrajiny

Volby USA

Výběr článků

Načítám