Hlavní obsah

Dánsko Ukrajině do konce roku dodá další stíhačky F-16

Dánsko dodá do konce roku 2024 Ukrajině druhou várku stíhaček F-16, oznámil tamní ministr obrany Troels Lund Poulsen v pondělním rozhovoru. To, že se podílelo na červencové dodávce stíhaček pro napadenou zemi, ministr potvrdil už minulý měsíc. Kolik stíhaček jednotlivé země během jednotlivých dodávek poskytnou a kdy proběhnou, se z operačních důvodů nezveřejňuje.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka F-16

Článek

„Dánsko v druhé polovině roku 2024 poskytne další várku stíhaček F-16,“ uvedl Poulsen, přičemž ani tentokrát nekonkretizoval, kdy k tomu dojde a o kolika letounech přesně mluví. „Toto se dělá z důvodu bezpečnosti operace,“ dodal.

Kodaň se veřejně zavázala k poskytnutí 19 letounů F-16. Spolu s Nizozemskem se tak Dánsko stalo tahounem iniciativy na vyzbrojení ukrajinského letectva. Jeho pilotům také poskytují výcvik. Proto se předpokládá, že většina letounů dodaných v červenci pochází z těchto dvou zemí, ale tyto údaje jsou nadále tajeny, uvádí Ukrajinska pravda.

Očekává se však, že Ukrajina za tento rok obdrží celkem 20 letounů F-16. I proto v červenci prvotní zprávy uváděly, že jich deset již na Ukrajině je. Podle pozdějších odhadů jich ovšem zatím Ukrajina obdržela méně. Jisté je jen to, že o jeden přišla na konci srpna při havárii, jejíž příčina nebyla dosud oznámena.

Uprchlý ukrajinský exposlanec se stal v Rusku senátorem

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám