Hlavní obsah

Další vpád na ruské území. Ukrajinci reagují na protiútok u Kursku

Ukrajinci se pokoušejí zastavit ruský protiútok na jihu Kurské oblasti, kde se jim podařilo obsadit další kus ruského území. Zasáhli nejen proti útočícím ruským jednotkám, ale vpadli i na další území západně od výběžku, uvedl Institut pro studium války (ISW). Ruskou protiofenzívu označil institut za zatím marginální, stejně tak ji zhodnotil i Pentagon.

Foto: Reuters

Tanky v Kursku

Článek

Institut pro studium války v pátek napsal, že ruské jednotky dál podnikají protiútok, ale dosáhly jen malých zisků. Postoupily jihozápadně od Koreněva, u Višněvky a Krasnookťabrského.

Ruské ministerstvo obrany uvádí, že jednotky dobyly zpět deset vesnic, mnohdy však jde jen o shluky několika domů. Potvrzené je obsazení Snagosti, jímž projela ruská obrněná kolona pálící z děl za jízdy, a Krasnookťabrského. Potvrzený je i útok i Višněvky. U dalších se zatím ruský postup fotograficky potvrdit nepodařilo .

Ukrajinci podle ISW podnikají protiútoky na ruské jednotky v oblastech, kde se Rusové pokoušejí o průlom.

Rusové postoupili při protiútoku v Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Rusové útočí ze západu na levý, západní bok Ukrajinci obsazeného výběžku. Současně Ukrajinci útočí na území v Kurské oblasti západně od území, které už dobyli. Dosáhli územních zisků v Gluškovském okrese, který leží západně od Koreněvského okresu.

Také postoupili podél hranice s Ruskem a pronikli do Ťotkina, které leží 40 km západně od Ukrajinci obsazeného kusu Kurské oblasti. Geolokované záběry ukázaly ukrajinská obrněná vozidla a pěchotu, jak se vyhýbají ruským dračím zubům u rusko-ukrajinské hranice jihozápadně od Novyj Puti a Veselojeva.

Ruské zdroje jako kanál Rybar , ale také ruské ministerstvo obrany potvrdily, že Ukrajinci útočí u Novyj Puti, Snagosti a Olgovky i východně od Sudži.

Za zatím nevýznamnou označil ve čtvrtek mluvčí Pentagonu Pat Ryder ruskou protiofenzívu v Kurské oblasti: „Vidíme ruské jednotky, jak se pokoušejí začít v Kurské oblasti určitý typ protiofenzívy. V tuto chvíli bych řekl, že je to marginální, ale je to něco, co samozřejmě sledujeme.“

Ryder také odpověděl na otázku, jestli měli Ukrajinci právo používat americké tanky M1 Abrams při průniku do ruské Kurské oblasti. Zopakoval, že se Spojené státy s Kyjevem dohody, že Ukrajinci mohou využívat Američany „poskytnutou pomoc pro odvetnou palbu, pro obranu před možnými i provedenými ruskými protiútoky zpoza hranice“.

Na otázku, zda mohou abramsy přinášet skutečnou výhodu, Ryder neodpověděl. „To je otázka, na kterou by měli odpovědět Ukrajinci,“ řekl. Zdůraznil však, že nejde o jednu zbraň, ale o kombinaci všech zbraní a o spolupráci všech jednotek od protivzdušné obrany přes obrněné jednotky po dělostřelectvo. Vyzdvihl i význam výcviku.

Válku jste začali vy. Britský premiér ostře reagoval na Putinovy hrozby

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám