Hlavní obsah

Putin hrozí Západu: Pokud povolíte používat dalekonosné zbraně v ruském týlu, jste s námi ve válce

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zopakoval další ze svých červených linií, kterými se snaží odradit Západ od pomoci Ukrajině proti ruské agresi. Putin uvedl, že pokud Západ dovolí Ukrajině zaútočit zbraněmi hluboko v ruském týlu, bude to znamenat „že USA a evropské země budou ve válce s Ruskem“.

Foto: Vladimir Kazakov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během telemostu při zahájení manévrů Ocean 2024

Článek

Putin jednu ze svých červených linií, které už před ním zopakovali jiní ruští představitelé, zmínil ve čtvrtek večer v souvislosti s jednáními, která vedou američtí a britští představitelé s Ukrajinci ohledně využití jejich zbraní na ruském území.

„To by znamenalo významnou změnu podstaty tohoto konfliktu,“ sdělil podle serveru Moscow Times Putin. „To by znamenalo, že země NATO - USA a evropské země - jsou ve válce s Ruskem,“ dodal ruský prezident.

Rusko by pak podle něj přijalo „přiměřená rozhodnutí založená na hrozbě, které by čelilo“.

Dalekonosné zbraně proti ruskému území? Pracujeme na tom, řekl Biden

Válka na Ukrajině

Putinovo nejnovější vyjádření přichází den předtím, než se má britský premiér Keir Starmer setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem ve Washingtonu. Prozatím není jasné, o čem přesně se bude jednat, dá se ale očekávat, že i oni budou mluvit o další podpoře Ukrajiny. V úvahu přichází i jednání o dalším zrušení restrikcí ohledně používání amerických zbraní ATACMS na ruském území.

Už ve středu Kreml uvedl, že se domnívá, že Washington již dal Ukrajině svolení, aby mohla americkými zbraněmi dlouhého doletu likvidovat cíle hluboko v ruském území. „Všechna tato rozhodnutí již pravděpodobně byla učiněna, můžeme to předpokládat s velkou mírou pravděpodobnosti,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Britové umožní Ukrajině užívat střely Storm Shadow proti Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám