Hlavní obsah

Chtěl prý jen prodloužit pobyt, ale skončil ve válce. Ruský soud zrušil kontrakt dánského rappera s armádou

Vojenský soud 2. západního okruhu zrušil kontrakt mezi ruskou armádou a 33letým dánským občanem Nicolasem Hoffgaardem, který se ve své vlasti proslavil jako rapper pod pseudonymem Stanley Most. Muž podle svého právníka odešel do Ruska kvůli sympatiím k prezidentovi Vladimiru Putinovi a když mu končilo povolení k pobytu, podepsal kontrakt s ruskou armádou. Nečekal prý přitom, že skončí ve válce na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nynější verdikt zrušil předchozí rozhodnutí soudu nižší instance, který Dánovu stížnost zamítl. Případ ale zřejmě ještě není u konce, pravděpodobně skončí u vojenského kasačního soudu v Novosibirsku, napsal ruský opoziční web Medizona, který o bizarním případu informoval.

Hoffgaardův právník Roman Petrov u soudu zdůrazňoval, že jeho klient nerozuměl kontraktu, který s armádou podepisoval, neboť neumí rusky. „Ten člověk přišel do Ruska, aby zde žil a chtěl být užitečný, chtěl pomáhat. Oni (ministerstvo obrany) mají zase své úkoly - musíme mluvit o objektivních skutkových okolnostech případu a soud první instance je neposoudil,“ citoval server advokáta.

Putin pomůže těm, kteří nesdílí hodnoty svých zemí, přesídlit do Ruska. Seznam států chystá

Evropa

Uvedl přitom, že Hoffgaard přišel do Ruska v létě roku 2023, protože sympatizoval s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, nesouhlasil s evropskými hodnotami a byl nespokojený se „zhoršováním politického klimatu“ ve své vlasti. V Rusku dostal dočasné povolení k pobytu, ale jeho prodloužení provázely průtahy.

Dán tak v naději na získání ruského občanství podepsal smlouvu s ministerstvem obrany v domnění, že si bude moci práci vybrat. Hoffgaard se prý chtěl stát pohraničníkem na Sibiři. Když úřady konečně v lednu 2024 rozhodly o prodloužení jeho pobytu, někdejší dánský rapper už se nacházel ve válce na Ukrajině.

Sloužil prý u města Luhansk u jednotky, která obsluhovala drony. Spokojený tam nebyl - stěžoval si, že jej tam ostatní nutili pít vodku a označovali jej za západního špiona, nepálští spolubojovníci jej údajně přímo šikanovali.

Vrchol popularity zažíval Hoffgaard v Dánsku zhruba před deseti lety, pod pseudonymem Stanley Most vydal dvě alba. V roce 2018 oznámil ukončení hudební kariéry s tím, že bude dělat něco jiného.

Putin nabízí občanství cizincům, kteří bojují za Rusko. Aspoň rok

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám