Hlavní obsah

Chtějí sloužit. Do legie v Polsku už se přihlásily tisíce Ukrajinců žijících v EU

Washington

Ke vstupu do nové Ukrajinské legie se již zaregistrovaly tisíce lidí, uvedl během summitu NATO ve Washingtonu polský ministr zahraničí Radosław Sikorski. Vznik této dobrovolnické jednotky, jež zajistí výcvik Ukrajincům žijícím v Evropské unii, oznámil tento týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski

Článek

V Polsku podle Sikorskiho momentálně žije až milion Ukrajinců obou pohlaví. Mnozí z nich dle něj chtějí sloužit, ale nechtějí tak učinit bez řádného výcviku, a proto vznikne dobrovolnická brigáda, jejíž výcvik proběhne na polském území, uvádí server Ukrajinska pravda.

„Několik tisíc z nich se již zaregistrovalo. A zajímavé je, že mnozí z nich skutečně chtějí sloužit a vystřídat v bojích své krajany, ale říkají: ‚Nechceme být posláni do bitvy, aniž bychom byli řádně vycvičeni a vybaveni,‘“ uvedl Sikorski.

Legie v každé evropské zemi?

Polsko bude tedy mít na starost výcvik a výzbroj jednotky, která bude následně vyslána na Ukrajinu, ale jejíž členové budou mít po dokončení své služby právo na návrat do Polska. Sikorski se domnívá, že kdyby tento systém zavedla každá evropská země, Ukrajině by přibylo několik dalších brigád.

Založení Ukrajinské legie je součástí bezpečnostní dohody, již tento týden podepsali prezident Zelenskyj a premiér Tusk. Jejím dalším bodem je vývoj mechanismu na sestřelování ruských raket a dronů létajících na území Polska.

Polská armáda se připravuje na otevřený konflikt a posiluje východní hranici

Evropa

Výběr článků

Načítám