Hlavní obsah

Češi jsou darebáci, Pavel může za zabíjení civilistů v Bělgorodu, prohlásil ruský poslanec

Senátor za Krym, který je okupovaný Ruskem, a člen Mezinárodního výboru Ruské federace Sergej Cekov prohlásil, že za páteční útoky na ruské město Bělgorod může kromě Ukrajiny Česká republika v čele s prezidentem Petrem Pavlem. Cekov to řekl v rozhovoru pro server News.ru, kde dále uvedl, že by Rusko mělo prezidenta označit za personu non grata a kvůli údajným útokům Českem dodávanými raketomety Vampire RM-70 zpřetrhat veškeré vztahy s Prahou.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Cekov

Článek

„(Češi a Ukrajinci) jsou darebáci, pro které zabíjení civilistů nic neznamená. Byli si dobře vědomi, že útočí na civilní cíle. Bylo by dobré identifikovat konkrétní pachatele, tedy ty, kteří mířili a stříleli,“ prohlásil pro ruský server Cekov.

Ruský senátor dále uvedl, že konkrétním viníkem útoku na Bělgorod je prezident Petr Pavel, kterého by teď Rusko mělo označit za personu non grata a zároveň by Moskva měla „ukončit jakékoli vztahy s Prahou“.

Podle něj Ukrajina použila k pátečnímu útoku Českem dodané raketomety RM-70 Vampire. Cekov si na tuto skutečnost nestěžoval poprvé, letos v únoru pro tentýž ruský web také uvedl, že Kyjev na Bělgorod útočil „českými zbraněmi“.

Kyjev čelil neuvěřitelnému množství ruských raket

Válka na Ukrajině

„Víme, že útoky na Bělgorod jsou vedeny českými zbraněmi. Česká republika bude trpět mnoho let, desetiletí. Takové věci jim rozhodně neodpustíme,“ prohlásil tehdy senátor.

Zda Ukrajina skutečně použila či používá na útoky na Bělgorod Prahou dodané zbraně, nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Česká republika nicméně už dříve uvedla, že nedává Ukrajině žádná omezení, co se týče dodaných zbraní.

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že si páteční útok na Bělgorod vyžádal pět obětí, dalších 46 lidí bylo podle něho zraněno.

Ruské útoky

Cekov si na útoky na Bělgorod stěžoval jen den poté, co Ruská federace zaútočila na civilní objekty v Charkově, během čehož zemřela na dětském hřišti teprve 14letá dívka. Zemřeli také další čtyři lidé a dalších několik desítek bylo zraněno.

V pondělí okupanti zaútočili také na Kyjev, kde shořela čtyři auta, kotelna a několik neobytných budov ve třech kyjevských čtvrtích. Během útoku byli zraněni nejméně dva lidé. Starosta města Vitalij Kličko na telegramu uvedl, že se jednalo o raketový útok.

Rusko obvinilo Česko, že mu odmítá dodávat bor pro léčbu rakoviny

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám