Hlavní obsah

Černomořskou flotilu neničí vodní drony jen nárazy, kladou také miny

Krátce poté, co ruská raketová fregata Samum loni vyplula ze Sevastopolské zátoky, ozvala se ohromná exploze, která jí rozervala trup. Remorkér ji pak 14. září dovlekl do přístavu. Za útokem byl ukrajinský námořní dron, jaké likvidují ruskou Černomořskou flotilu, ovšem tenkrát nešlo o přímý náraz, nýbrž loď sama narazila na jednu z min, kterou dron nakladl.

Foto: SBU, Reuters

Ukrajinský bezposádkový člun Sea Baby byl upraven i pro kladení min

Článek

Rusko v souvislosti s lodí, která je stále v opravě, mluvilo o dalším útoku bezposádkového člunu. Ukrajinské velení reagovalo, že byly použity drony a „experimentální zbraň“, kterou však blíže neupřesnilo.

Až později řekl architekt ukrajinského programu námořních dronů, co bylo použilo: ruská loď narazila na minu, kterou tam nastražil bezposádkový člun Sea Baby, který se pak vrátil do 250 mil vzdáleného přístavu.

Použita byla ze Západu dodaná mina, která se klade na dno a je vybavená akustickými a magnetickými senzory. Protože je z plastu, obtížně se detekuje. Dron Sea Baby neprve rozmístil dvě miny. Po prvním úspěchu jich pak nakladl dalších více než patnáct.

Jedna z min vybuchla, když velká hlídková loď Pavel Děržavin vplouvala do Sevastopolské zátoky, aby mohla být v přístavu zkontrolována.

Další husarský kousek na Černém moři. Ukrajinský dron Sea Baby zasáhl ruskou korvetu Samum

Válka na Ukrajině

Generál Ivan Lukaševyč z ukrajinské tajné služby SBU pro list The Wall Street Journal poznamenal, že dříve byly námořní drony používány především pro pozorování a logistiku. „Děláme mnoho věcí, které nikdo ve světě neudělal,“ dodal.

List připomněl, že Ukrajina potopila nebo poškodila dva tucty lodí ruské Černomořské flotily. Největší byl křižník Moskva zasažený protilodní střelou 14. dubna 2022, ale poškozeny byly i dvě raketové fregaty třídy Grigorovič a jedna dieselelektrická ponorka.

Největší škody utrpěly velké výsadkové lodě používané k zásobování, dvě třídy Ropucha byly potopeny a dvě poškozeny. Potopena byla ještě jedna další velká výsadková loď. Na dně skončily i dvě korvety třídy Bykov a Tarantul a tři další třídy Uragan, Bykov a Bora byly poškozené. Na dně skončil i jeden remorkér, přičemž dva další byly poškozené. Potopené byly i tři malé vyloďavací čluny třídy Serna a Ondatra a poškozeno bylo šest hlídkových člunů. Osm zásahů připadá na přímé útoky podvodních dronů, čtyři zničily miny.

Protože ukrajinské námořnictvo nemělo žádné velké lodě, musel Lukaševyč najít jiné způsoby, jak ruskou Černomořskou flotilu decimovat. Inspiraci našel v historii, kdy ukrajinští kozáci zastavili silnější osmanskou flotilu pomocí velkého počtu rychlých, malých a obratných člunů.

Ne vždy šly operace hladce, 17. září 2022 Ukrajinci vypustili dvanáct námořních dronů, když se však přiblížily k Sevastopolu, ukázalo se, že tam nefunguje satelitní síť Starlink, již využívali k navádění. Přesvědčit Elona Muska, aby ho tam zapnul, se nepovedlo.

Asi o měsíc později 29. října Ukrajinci útok zopakovali s jiným poskytovatelem satelitní komunikace a tři drony zaútočily na fregatu Admiral Makarov a poškodily ji. Další ale neuspěly, protože se Rusové z prvního útoku poučili a položili u vstupu do zálivu sítě a norné stěny. Navíc rušili signál GPS.

Cíl: Most

Když prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodl, že dalším cílem by se měl stát Krymský most, znamenalo to vyvinout nový člun, který by unesl více výbušnin – tisíc kilogramů ekvivalentu TNT – a byl schopen doplout dále, až na vzdálenost 500 mil. To znamenalo, že musel nést 1200 litrů paliva. Tak vznikly čluny Sea Baby.

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Evropa

Když operátoři spatřili poškozenou fregatu Admiral Essen, chtěli zaútočit na ni, ale zástupce Lukaševyče Vasyl Maljuk operátorům řekl, že je třeba se soustředit na původní cíl. A most se skutečně podařilo zasáhnout. I když Rusko se snažilo tvrdit, že škody nejsou velké, byly větší než při předchozím útoku na most pomocí nákladního auta plného výbušnin.

Lukaševyč se dál nevzdával plánu ničit lodě, do Sevastopolu se však kvůli řadě zábran včetně sítí, norných stěn a hlídkových člunů v příjezdových trasách nemohly podvodní a hladinové drony snadno dostat.

Nechal proto upravit Sea Baby na dálkově ovládanou minonosku, která by mohla klást miny dodané ze Západu. Jde o miny o váze necelých 200 kg, které se kladou na dno mělkých vod. Ukrajinci strávili dlouhé hodiny, když zjišťovali, po jakých trasách ruské vojenské lodě plují. Museli vybrat ta pravá místa, protože nosnost bezposádkových člunů je omezená, takže nemohou položit velké minové pole.

Zaminování přístavů je jednou nejčastěji používaných taktik pro eliminaci nepřátelského loďstva nebo omezení jeho akceschopnosti. Experimentovalo se s ním už za americké války za nezávislost. První lodě byly zasaženy minami za krymské války, masově se miny použily za rusko-japonské války v letech 1904 a 1905, kdy mina potopila loď Petropavlosk i dvě japonské bitevní lodě a čtyři křižníky. Ještě více se miny kladly za první světové války.

Miny se kladou hlavně s minonosek, ale i z dalších lodí, později i z ponorek a od druhé světové války i z letadel.

Sea Baby už není jen dron. Rusy čekají nová překvapení, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ukrajinská chlouba: Nejnovější námořní drony zasáhnou cíl kdekoli v celém Černém moři

Evropa

Výběr článků

Načítám