Hlavní obsah

Čeho chtějí Ukrajinci dosáhnout? Cíle útoku na Kurskou oblast jsou zatím nejasné

Útok na Kurskou oblast vyvolal celou řadu hypotéz. Část se jich týkala toho, jak je možné, že se Ukrajincům podařilo tak rychle proniknout do hloubky deseti kilometrů na území Ruské federace a proč tomu ruské síly nezabránily. Druhá se pak týká smyslu ofenzivy. Oběma těmto otázkám se věnoval analytik finské skupiny Black Bird Group Emil Kastehelmi.

Ukrajina zveřejnila záběry, jak se údajně ruští pohraničníci v Kurské oblasti vzdávajíVideo: Reuters

Článek

Kastelhemi zmínil tři body. Především vidí selhání ruské vojenské rozvědky a vedení ruských sil. Na vině je také nedostatečná síla ruských pohraničních sil. Ukrajincům podle něj může jít o to zastavit tímto výpadem ruský postup na Pokrovsk a Nju-Jork Toreck, Hranice navíc nebyla dostatečně zajištěna proti podobnému útoku: „Nebylo tam více vrstev zákopů a dalších pozic pro pěchotu.“ Byly tam jen protitankové překážky a příkopy a opěrné body.

„Aktuální cíle jsou stále nejasné. Ukrajina možná chce, aby se část ruské pozornosti přesunula z jiných oblastí ke Kursku. Může taky hledat lepší pozici pro budoucí vyjednávání, pokud je záměrem operace udržet obsazené území delší dobu,“ uvedl Kastehelmi na síti X.

Dodal, že operace může mít i dlouhodobější efekt, kdy Rusko bude muset vyčlenit více vojáků na ochranu hranic: „Rusko zřejmě očekávalo jen omezené útoky na pohraniční vesnice, a ne silnější a širší ofenzivu jednotkami z několika brigád.“

Aby však měl útok strategický efekt, musel by průlom být hlubší. „Zatím (Ukrajinci) neohrožují žádná větší města a většinou obsadili jen pole a vesnice nebo malé obce,“ uvedl analytik. Připomíná však, že i tak má útok pro Rusko politické dopady.

Analytik zdůraznil, že kromě rozsahu stojí za zaznamenání, že ofenzivu neprovádějí ruské dobrovolnické útvary z Ruského dobrovolnického sboru (RDK) a z legie Svoboda Rusku. Jejich přítomnost nebyla zaznamenána.

Upozorňuje, že operace může mít pokračování, kdy ve zmatku způsobeném na jihu Kurské oblasti do ní začnou Rusové posílat jednotky odjinud a to pak umožní útok v jiném směru.

Zmínil však i značné slabiny akce. I když Rusové ztratí území, opotřebují se tak omezené ukrajinské rezervy v době, kdy je stále klíčovou otázkou nedostatek lidských sil, které jsou zoufale potřeba na jiných úsecích fronty. „Mám pochybnosti, že by stávající vývoj mohl donutit Rusy zastavit operace v Doněcké oblasti,“ napsal analytik a dodal, že by Rusové měli mít dost rezerv, které se dají stáhnout z jiných směrů.

Šojgu úspěchy přehání, ale Rusové dobyli letos dvakrát větší území, než loni Ukrajinci osvobodili

Válka na Ukrajině

Ukrajinský průlom v Rusku. Překonali dvě obranné linie a obsadili jedenáct vsí

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám