Hlavní obsah

Být Prigožinem, nevyhazoval bych ochutnavače, říká šéf CIA

Aspen

Během tažení wagnerovců na Moskvu koncem června hovořil ruský prezident Vladimir Putin o zradě a kudle do zad. Tvrdá odplata pro majitele žoldnéřů Jevgenije Prigožina nepřišla, podle šéfa americké zpravodajské služby CIA Williama Burnse ovšem pro ni Putin pouze získává čas. Burns to řekl ve čtvrtek na bezpečnostní konferenci v Aspenu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Šéf CIA William Burns

Článek

Šéf CIA připomněl, že marš wagnerovců výrazně oslabil Putinův mocenský systém, což ruský prezident neodpouští; a nyní pravděpodobně jen získává čas, aby mohl zasadit Prigožinovi úder. Zároveň se ale musí vypořádat s tím, že služby wagnerovců jsou pro Rusko stále cenné v Africe, Libyi nebo Sýrii.

„Je to poněkud složitý tanec. Putin je někým, kdo všeobecně přemýšlí nad tím, že pomsta chutná nejlépe za studena. Z mých zkušeností tvrdím, že je nejlepším apoštolem odplaty. Byl bych překvapen, kdyby Prigožin unikl dalšímu trestu,“ přemítal Burns.

Šéf CIA také navázal na dřívější slova amerického prezidenta Joea Bidena o tom, že by Prigožin měl dávat pozor na to, co dostane na talíř. „Kdybych byl Prigožinem, rozhodně bych nevyhazoval svého ochutnavače,“ poznamenal Burns.

Putin nebude mít po puči devět měsíců jako Hitler, soudí ruský historik Zubov

Zahraniční

Vzpoura wagnerovců byla nejpřímějším útokem na Putina za posledních 23 let, kdy je reálně u moci, uvedl šéf CIA. Prigožin během pochodu na Moskvu mimo jiné uvedl, že odůvodnění války na Ukrajině je v Rusku postavené na lžích.

Pochod na Moskvu začali wagnerovci v pátek 23. června pozdě večer a ukončili ho o necelý den později. Dohodu s Prigožinem pomohl vyjednat z dlouhodobé známosti běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Právě v Bělorusku měl Prigožin po konci pochodu najít exil výměnou za to, že nebude v Rusku za svůj čin stíhán.

Ukrajina nasadila kazetovou munici. Má to dopad na ruskou obranu, uvedl Bílý dům

Válka na Ukrajině

Bělorusko ukázalo, jak armáda cvičí s wagnerovci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám