Hlavní obsah

Buď budeme mít atomovky, nebo budeme v NATO, řekl Zelenskyj Trumpovi

Brusel

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že při zářijovém setkání s americkým exprezidentem a současným kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem řekl, že buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, nebo vstoupí do Severoatlantické aliance. Zelenskyj to sdělil na čtvrteční tiskové konferenci na zasedání Evropské rady. Informuje o tom server Evropejska pravda.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Volodymyr Zelenskyj a Donald Trump při setkání v New Yorku

Článek

„Při jednání s Donaldem Trumpem jsem mu řekl, že buď bude mít Ukrajina jaderné zbraně, a ty pak budou naší obranou, nebo musíme uzavřít nějaké spojenectví. Kromě NATO dnes neznáme žádné jiné spojenectví, které by bylo účinné,“ prohlásil podle serveruZelenskyj.

Ukrajinský prezident připomněl, že to byla právě Ukrajina, která se jaderných zbraní v roce 1994 vzdala podpisem Budapešťského memoranda. Tato trojice mezinárodních dohod měla Ukrajině přinést záruku bezpečnosti a územní celistvosti výměnou za připojení ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Rusko tuto dohodou opakovaně porušilo, a to anexí Krymu v roce 2014 a posléze agresivní válkou v roce 2022.

Zelenskyj nicméně uvedl, že před jadernými zbraněmi dává přednost vstupu do NATO, protože aliance není ve válečném stavu s žádnou zemí.

Zelenskyj Ukrajincům představil svůj plán vítězství. Má pět bodů a tři tajné přílohy

Válka na Ukrajině

Máte férové argumenty

„Věřím, že mě Donald Trump pochopil. Řekl mi na to: ,Máte férové argumenty´,“ uvedl dále ve čtvrtek Zelenskyj.

Řekl také, že pokud spojenci nepodpoří jeho již představený plán vítězství, bude to pro Rusko „výsada“, a zároveň „velká chyba“.

Podle prezidenta se k jeho plánu na summitu EU vyjádřilo 18 lídrů a většina z nich ho podpořila.

Zelenskyj se s Trumpem sešel v pátek 27. září. Ve stejný den se setkal i s demokratickou kandidátkou na prezidenta a současnou viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou.

Zelenskyj: Můj plán vítězství podporuje většina lídrů EU

Evropa

Výběr článků

Načítám