Hlavní obsah

Ukrajinci vjeli do Ruska s britskými tanky Challenger, hlásí televize

Ukrajinské jednotky při vpádu do ruské Kurské oblasti podle všeho nasadily do akce britské tanky Challenger 2. Informovala o tom televizní stanice Sky News. Ani britské ministerstvo obrany, ani ukrajinské ozbrojené síly se k této zprávě zatím nevyjádřily.

Foto: Profimedia.cz

Britský tank Challenger 2 na cvičení NATO v Estonsku

Článek

Není známo, kolik britských tanků by se mělo v Kurské oblasti nacházet, ani to, jaké jsou jejich úlohy, ale bylo potvrzeno, že se ukrajinské operace účastní členové 82. samostatné výsadkové útočné brigády, která těmito tanky od loňska disponuje, informuje televizní stanice.

S předáním čtrnácti tanků Challenger 2 Ukrajině souhlasila Británie v lednu 2023, přičemž krátce po ní předaly své tanky napadené zemi také Německo a USA. Jeden z britských tanků byl však už loni v září zničen, když na něj po výbuchu miny zaútočil ruský dron.

Tanky Challenger 2 byly poprvé nasazeny do aktivní služby v roce 1994. Váží 62,5 tuny a jsou vyzbrojené drážkovým kanonem ráže 120 mm a kulometem ráže 7,62 mm.

„Přijde něco obrovského.“ Ukrajinci se připravují na ruskou odvetu

Válka na Ukrajině

Nasazení britských zbraní na ruském území není proti dohodě mezi Kyjevem a Westminsterem. Britská vláda byla sice původně proti tomu, aby jejich zbraně byly používány k útokům na ruské území, ale od tohoto zákazu na jaře při návštěvě napadené země ustoupil tehdejší ministr zahraničí David Cameron.

Nová britská labouristická vláda po svém zvolení na začátku července potvrdila, že Ukrajina může britské zbraně na ruském území používat bez jakýchkoliv omezení, kromě těch stanovených mezinárodním právem.

Za pár dolarů na podporu Ukrajiny dostala ruskoamerická baletka 12 let

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám