Hlavní obsah

Britové umožní Ukrajině užívat střely Storm Shadow proti Rusku

Britská vláda už rozhodla, že Ukrajinci mohou používat britsko-francouzské střely s plochou dráhou letu vzduch–země Storm Shadow proti cílům na území Ruska, uvedl ve čtvrtek list The Guardian. Listu to potvrdil zdroj z vlády, neočekává se ale, že by to mělo být zveřejněno v pátek, kdy se spolu mají ve Washingtonu setkat britský premiér Keith Starmer a Joe Biden. Možná, že to také nebude veřejně anoncováno nikdy.

Foto: Profimedia.cz

Střela s plochou dráhou letu Storm Shadow / SCALP

Článek

Ve středu se ministři zahraničí USA a Británie Antony Blinken a David Lammy setkali v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Zelenským. Rozhodnutí umožnit útoky střelami Storm Shadow na cíle na území Ruska podle zdrojů Guardianu tehdy ještě padnout nemělo.

Blinken však naznačil, že by se mohla politika omezující použití střel s dosahem přes 170 km proti cílům na území Ruska právoplatně přináležejícímu Moskvě změnit. USA jsou podle něj „pouhý den“ od ochoty adaptovat svůj přístup podle toho, jak se mění situace na bojišti.

Upravily ho již několikrát. „Budeme v tom pokračovat,“ řekl Blinken. Z jeho slov však neplynulo, zda se toto vyjádření vztahuje i na tento typ střel.

Blinken: Írán dodal Rusku balistické rakety a Moskva je v nejbližších dnech použije

Válka na Ukrajině

The Guardian upozornil, že oficiální oznámené o zrušení zákazu používat střely Storm Shadow proti cílům v Rusku nemusí být zveřejněno, neboť by vyvolalo podrážděnou reakci Kremlu. Dodal, že i po zrušení zákazu budou panovat nějaká další omezení ohledně způsobu použití.

Ukrajinské listy jako Ukrajinska pravda přesto článek listu The Guardian interpretují jako jasný souhlas Británie poskytnout Ukrajině povolení k těmto útokům.

Ukrajina potřebuje mít možnost narušovat logistiku ruských okupantů hlouběji v týlu. Zatím může proti útokům na území Ruska používat jen střely z raketometů HIMARS s dosahem 70 km, které jsou naváděné družicově.

Ukrajina může používat britské zbraně k útokům na Rusko, tvrdí ministr Healey

Evropa

Dosah exportní verze střel Storm Shadow je asi 300 km, ovšem musejí se vypouštět z letadel. Ukrajina pro jejich vypouštění upravila sovětské Suchoje Su-24. 

Z F-16 by je zřejmě mohlo být možné také vypouštět, napsal web The War Zone. Instalovaný datalink by to měl umožňovat, schválené však jejich užití u F-16 není a zřejmě by vyžadovalo úpravy. I to je možná jeden z důvodů zájmu Ukrajinců o francouzské Mirage 2000. 

Ukrajinci však tlačí především na možnost použít amerických raket země–země ATACMS na cíle v Rusku. Tyto střely se vypalují z raketometů HIMARS, což je jednodušší.

Ukrajinci nové střely dalekého dosahu potřebují

Válka na Ukrajině

O schválení se spekuluje měsíce

Britský ministr John Healey už na konci druhé červencové dekády řekl, že Ukrajina může používat britské zbraně k útokům na cíle v Rusku, odmítl však jít do detailů.

Nebylo jasné, zde se to týká i střel Storm Shadow. Spekulovalo se, že by je Ukrajinci mohli takto používat, to se ale nestalo. Spekulovalo se také, že důvodem byl chybějící souhlas USA, protože tyto britsko-francouzské střely, které Francie používá pod názvem SCALP, využívají i americké komponenty. Londýn údajně oficiálně požádal Washington o udělení souhlasu.

MBDA Storm Shaow / SCALP
Storm Shadow / SCALP jsou britsko-francouzské střely země–vzduch s plochou dráhou letu s dosahem 300 km. Střely o hmotnosti 1300 kg dlouhé přes pět metrů létají podzvukovou rychlostí. Pohání je proudový motor. Hlavice má hmotnost 450 kg. Podle verze mají dosah 300 až 550 km. Vypouštějí se z letadel Mirage 2000, Tornado, Typhoon a Rafale a JAS-39 Gripen. Navádění mají poloautomatické pomocí GPS a mapování cílové oblasti.
Poprvé byly nasazeny ve válce v Iráku, kde je vypouštěla britská tornada. Francie a Británie i Itálie je nasadily v roce 2011 proti Libyi. Francie i Británie je použila v roce 2016 v boji s Islámským státem v Sýrii; Saudská Arábie je nasadila ve válce v Jemenu. Egypt anebo Spojené arabské emiráty je použily v občanské válce v Jemenu. V roce 2021 je Británie použila při útoku proti bojovníkům Islámského státu u Irbílu, kdy byly poprvé využity z typhoonu.

Lavrov: Západ si zahrává s ohněm a třetí světová válka nezasáhne jen Evropu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám