Hlavní obsah

Bojeschopné Ukrajince chytají na ulicích a v barech. Spoustu jiných stát kryje

Ukrajinská armáda se v současné době potýká s nedostatkem mužů, což podle litevské televize LRT částečně řeší tím, že provádí nucenou mobilizaci přímo v ulicích měst, v barech nebo na koncertech. Mezitím v úterý rezignoval ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu, kdy si soudní úředníci obstarávali falešná potvrzení o invaliditě, aby se vyhnuli vojenské službě. S tvrzením, že až milion a půl způsobilých mužů před mobilizací kryje samotný stát, přišel ukrajinský opozičník Jurij Hudymenko. O nespravedlivé mobilizaci už dříve v podcastu Zbytečná válka hovořil například také český velvyslanec na Ukrajině Radek Pech.

Ukrajinská policie odvádí návštěvníky koncertu v KyjevuVideo: Reuters

Článek

Litevská televize uvedla, že byla svědkem odvodu muže, bělocha kolem třiceti let, kterého nuceně mobilizovali přímo ve stanici metra. Následně ho zástupce armády odvedl do nedaleko zaparkovaného autobusu a zbývající uniformovaní policisté dále kontrolovali doklady kolemjdoucím ve snaze mobilizovat občany, kteří se údajně vyhýbali vojenské službě.

„Ne, nejsou hned odváděni k útvarům,“ sdělil LRT jeden z policistů, „nejprve se musí podrobit lékařské prohlídce a dát si do pořádku doklady,“ dodává policista.

Foto: Reuters

Ukrajinská policie zatýká v ulicích Kyjeva návštěvníky koncertu

To ovšem není pravda, tvrdí litevská televize. Podle ní navíc probíhají na ulicích nucené nábory, kvůli kterým je na Ukrajině společnost „dost unavená“.

Nemorální a ostudné, uznal ukrajinský generální prokurátor. Po sérii korupčních skandálů rezignoval

Zahraniční

V některých případ totiž člověk, který se ráno vydal do obchodu, ještě tentýž večer skončil nuceně mobilizován na policejní stanici. „Dovedete si představit motivaci takových vojáků?“ tázal se řečnicky pod podmínkou anonymity ukrajinský výcvikový instruktor.

Násilí na ulicích

Při snaze o nábor nových vojáků se často řeší velmi tvrdé zákroky ukrajinské Teritoriální branné služby, uvádí LRT s tím, že na ulicích dochází ke shromažďování lidí a k jejich střetům s uniformovanými muži, kdy lidé nadávají policistům a „pokládají je na zem“.

Litevská televize přiznává, že zhodnotit skutečnou motivaci ukrajinské armády nelze, protože nikdo nezná ani skutečnou motivaci ruských vojáků. „V agresorské zemi nefunguje svobodný tisk, což přispívá k narativu, že s mobilizací mají problémy pouze Ukrajinci,“ konstatuje televize s tím, že Rusko se teď kvůli nedostatku mužů chystá vrhnout do své války tisíce severokorejských vojáků.

Potíže s počtem mužů mají ale i Ukrajinci.

Dokazuje to mimo jiné i další případ pokusu o nucený odvod, jehož byla televize svědkem. „Muže středního věku ve špatné fyzické kondici už nějakou dobu kontrolují policisté před stanicí metra,“ popisuje redaktor.

Zanedlouho kolem policistů projde muž ve špinavé vojenské uniformě, jehož ramena zatěžuje těžká taška. „Je nepřipravený, podívejte se na něj,“ říká a nadává policistům, kteří muže kontrolují: „K čemu nám bude?“ hodnotí voják.

Vučić za Putinem nepojede. Dal přednost Tuskovi a von der Leyenové

Evropa

Nucená mobilizace ale neprobíhá jen v ulicích a metru, ale i v barech nebo na koncertech. Na sociálních sítích se podle LRT šíří záběry mužů, které policisté zadržují na koncertě prominentní ukrajinské rockové skupiny Okean Elzy. Jak rozsáhlý je to ale problém, nelze bezprostředně a nezávisle ověřit.

Domnělé výjimky

Nechuť k mobilizaci zvyšují i výjimky vydané pod často smyšlenou záminkou. Ukrajina podle LRT již dala výjimku nejméně jednomu milionu mužů z celkových pěti milionů způsobilých, kteří jsou v odvodovém věku a kteří se skutečně nachází na území Ukrajiny.

Nově mohou dostat výjimku z mobilizace i pracovníci, kteří podporují takzvanou ekonomickou frontu války. Jde o lidi pracující v potravinářském průmyslu nebo v supermarketech.

„Stát ochránil jeden a půl milionu lidí (možná více) před mobilizací jako pracovníky kritické infrastruktury,“ cituje LRT ukrajinského opozičníka a vojáka Jurije Hudymenka. „Dobře víme, že většina z nich pracuje v podnicích, které nejsou kritické. Jedná se o prodejny stavebního materiálu, hazardní společnosti, obchodní řetězce nebo fotbalové a jiné kluby, jejichž majitelé se ‚dokázali dohodnout‘ za peníze nebo díky konexím,“ tvrdí dále Hudymenko. V médiích proběhla také informace, že nejméně desítky tisíc způsobilých mužů překročily i přes zákaz hranice.

Mobilizace není spravedlivá

O mobilizaci, která podle Ukrajinců není úplně spravedlivá, hovořil v podcastu Novinek Zbytečná válka i český velvyslanec na Ukrajině Radek Pech.

„Ukrajinci řeší, aby byla mobilizace spravedlivá. Ve společnosti panuje názor, že spravedlivá tak úplně není, což dokazují i průzkumy veřejného mínění. Panuje také přesvědčení, že by se mobilizace měla dotknout úplně všech, a existují pochybnosti, že tomu tak není,“ prohlásil Pech přímo v Kyjevě ve speciálním dílu podcastu Zbytečná válka.

„Je skutečně důležité, aby lidé věděli, že ta mobilizace je pro všechny, kteří jí podléhají. Že si jsou všichni rovni,“ sdělil dále Pech.

Zbytečná válka: Český velvyslanec na Ukrajině Radek PechVideo: Novinky

Mnozí lidé podle LRT také poukazují na korupci, která v zemi panuje a díky které se mnozí dokážou z mobilizace vykoupit. Ve snaze udělat pořádek, Kyjev loni propustil šéfa všech regionálních mobilizačních úřadů a desítky úředníků byly zatčeny za korupci, což ale nepomohlo.

Lidé už tolik bojovat nechtějí

„Největším problémem je, že s tak strašnou válkou se snížil počet lidí ochotných hlásit se dobrovolně,“ uvedl Alvydas Medalinskas, analytik působící na Ukrajině a spolupracovník LRT.

Ukrajinci vnímají mobilizaci jako nespravedlivou, říká velvyslanec na Ukrajině Pech

Zbytečná válka

„Pak se objevil prvek nátlaku a bohužel se tento prvek objevil spolu s obrovským obviněním z korupce,“ dodal Medalinskas v narážce na možná zaplacená vynětí z mobilizace.

Únorový průzkum ukrajinské agentury Info Sapiens ukázal, že až 52 procent lidí se vyhýbá odvodu ze strachu, že by mohli spadnout pod nekompetentního velitele. To je o několik procentních bodů více než strach ze zajetí Rusy a není daleko od 64 procent respondentů, kteří neslouží ze strachu, že budou zraněni nebo zabiti, píše LRT.

Kyjev se nicméně snaží mobilizovat hlavně dobrovolníky, které se pokouší namotivovat. V důsledku této nové náborové politiky se po celém Kyjevě objevily stovky billboardů, které vyzývají ke vstupu do konkrétní jednotky nebo i na konkrétní pracovní pozici, jako je voják pracující s drony či pracovník IT a tak podobně.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Noví rekruti praporu Da Vinci Wolves se účastní vojenských cvičení na střední Ukrajině, 12. března 2024.

Nepomohl ani nový zákon

Problémy s mobilizací má Ukrajina dlouhodobě. Už loni v srpnu například prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodl o propuštění všech šéfů oblastních odvodových center kvůli údajné korupci. Krátce nato skončil i tehdejší ministr obrany Oleksij Reznikov.

V první polovině dubna ukrajinský parlament přijal zákon, který má zjednodušit mobilizační proces. V rámci něho mají ukrajinští muži ve věku od 18 do 60 let povinnost aktualizovat své údaje, ať už osobně či on-line, díky čemuž dostanou vojenské registrační dokumenty. Ty pak musí nosit u sebe a v případě potřeby se jimi prokázat.

Zákon zároveň zakázal ambasádám vydávat lidem, kteří se vyhýbají odvodu, nové pasy. Doma na Ukrajině navíc mohou přijít i o řidičský průkaz.

Ukrajina tímto zákonem mimo jiné chtěla zatočit s nucenými odvody na ulicích. Ty ale přesto stále probíhají.

Konec prokurátora

Tento týden kvůli falešným potvrzením o invaliditě vydávaných úředníky skončil i ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Zelenskyj zároveň vydal dekret, podle nějž musí být na Ukrajině do 31. prosince 2024 zlikvidovány všechny lékařské a sociální expertní komise, které měly na starosti rozhodování o přiznání invalidity, jež osvobozuje od vojenské služby.

Národní agentuře pro prevenci korupce pak v dekretu doporučil zkontrolovat a aktualizovat do 30. listopadu letošního roku studii top 10 korupčních rizik lékařského a sociálního vyšetření pro určení invalidity.

Elitního ruského pilota umlátili kladivem. Tělo našli v jabloňovém sadu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám