Hlavní obsah

Bilance ruského útoku na Kyjev: Čtyři mrtvé děti

Kyjev

Ruský pondělní barbarský útok na Kyjev si vyžádal životy čtyř dětí, při odklízení trosek v Ševčenkivské čtvrti metropole záchranáři našli v noci na úterý další tělo chlapce. Oznámila to ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (DSNS) na Telegramu. Obětí útoku na dětskou nemocnici Ochmatdyt je také teprve třicetiletá pediatrička Světlana Lukjančuková. Dohromady si pondělní útok na Ukrajinu vyžádal na 40 obětí, dalších zhruba 170 lidí bylo zraněno.

Foto: Profimedia.cz

Zásah záchranářů po ruském útoku na dětskou nemocnici Ochmatdyt

Článek

„Likvidace následků pokračuje na třech místech,“ napsala DSNS. Stejnou bilanci jako ukrajinští záchranáři oznámil také šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko. Kyjev na úterý vyhlásil den smutku.

Pondělní mohutný ruský vzdušný úder na Ukrajinu zasáhl podle ukrajinských představitelů mimo jiné dětskou nemocnici Ochmatdyt, kde se léčí také děti s onkologickými nemocemi. V nemocnici zemřeli dva lidé, pediatrička Lukjančuková a příbuzný jednoho z pacientů, je zde i více než 50 zraněných, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Kyjevská nemocnice Ochmatdyt je na Ukrajině i mimo ni proslulá zařízeními pro péči o děti a ročně provede na deset tisíc chirurgických zákroků, napsala dříve agentura Reuters. Najednou se může postarat až o 600 dětských pacientů.

Kyjev vyhlásil úterý dnem smutku, vojáci chystají pomstu za ukrajinské děti

Evropa

V jiném zdravotnickém zařízení - v soukromé porodnici Adonis - podle BBC zahynulo pět zdravotníků a dva pacienti. Server Ukrajinska pravda píše o devíti obětech úderu na této klinice.

Ruský útok podle ukrajinského zpravodajského serveru zasáhl také rezidenční budovu v Ševčenkivské čtvrti, kde zahynulo sedm lidí včetně dětí, dále průmyslové zařízení, kde jsou hlášeny dvě oběti, a obchodní centrum v jiné části města, kde zemřelo podle úřadů sedm lidí.

Další oběti pondělního ruského útoku jsou hlášeny z Dněpropetrovské oblasti, kde zahynulo 11 lidí. Úřady zároveň informují o 170 zraněných v zasažených městech. Útok vyvolal silnou kritiku ze strany západních představitelů.

Ruské rakety vyhnaly v Kyjevě na ulici děti s rakovinou

Evropa

Kreml ale odmítá, že by mířil na civilní cíle. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS prohlásil, že na nemocnici spadla raketa ukrajinské protivzdušné obrany.

Ukrajinská Služba bezpečnosti (SBU) nicméně zveřejnila důkazní fotografie, ze kterých je patrné, že na nemocnici dopadla střela s plochou dráhou letu Ch-101. To dokazují i záběry zveřejněné po útoku, kde je střela Ch-101 jednoduše identifikovatelná. Ukrajinská armáda těmito raketami navíc nedisponuje, takže ji na nemocnici ani nemohla vyslat sama.

Raketa zasáhla kyjevskou dětskou nemocniciVideo: Reuters

Šlo o přímý úder. Ukrajinci mají důkazy, že na dětskou nemocnici letěla řízená střela

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám